Triade Vitree en Almere opnieuw in gesprek over vergoeding jeugdhulp, anders beslist rechter

ALMERE • Ma 23 september 2024 | 15:58 • Maandag 23 september 2024 | 15:58

Zorgorganisatie Triade Vitree en de gemeente Almere gaan opnieuw met elkaar in gesprek over de hoogte van de vergoeding voor jeugdhulp. Het gaat dan om dagbesteding voor jongeren en hun begeleiding.

De zorgorganisatie vindt de tarieven die de gemeente voor 2025 voorstelt te laag en stapte naar de rechter. Die doet over drie weken uitspraak, tenzij de gemeente er met Triade Vitree alsnog uitkomt.

'Almere zoekt grenzen op'
In de rechtbank maandagochtend zei de advocaat van Triade Vitree een patroon te herkennen dat Almere de tarieven voor jeugdhulp zonder verblijf veel te scherp stelt, de grenzen opzoekt en daarna achterover leunt.

"We hebben jarenlang met tarieven moeten werken die niet toereikend zijn. De gemeente heeft van achter het bureau geen idee van de uitvoering in werkelijkheid." Vorig jaar kreeg de gemeente een forse tik op de vingers nadat zorginstellingen met succes bij de rechter vroegen om hogere tarieven.

De gemeente moet binnenkort bepalen wie onder meer de dagbesteding in Almere vanaf volgend jaar mag gaan uitvoeren.

Volgens de advocaat van de gemeente is er veel belangstelling. "De gemeente pakt het proces heel zorgvuldig aan en 47 partijen hebben inmiddels ingeschreven. Die hadden er dus geen moeite mee." Daarmee doelt de advocaat op de 'te lage tarieven', waar Triade Vitree al jaren mee in de maag zou zitten.

Van alles is nog mogelijk
De gunningsprocedure is vanwege de rechtszaak uitgesteld. Als Almere en Triade Vitree samen de komende anderhalve week alsnog tot hogere tarieven komen, wil de zorgorganisatie wellicht zelf weer meebieden voor de klus. Juridisch gezien zal de procedure dan voor alle zorginstanties opnieuw geopend moeten worden, omdat er nieuwe 'spelregels' zijn.

Komen Triade Vitree en de gemeente niet tot overeenstemming, dan doet de kortgedingrechter op 15 oktober uitspraak. Daarna is ook nog van alles mogelijk.

Stel dat de rechter de tarieven ook te laag vindt, dan moet overeenstemming komen over wat wel redelijk is. De termijn is dan wellicht te kort om voor 1 januari 2025 de gunningsprocedure rond te krijgen.

Andere optie
Een andere variant is dat de rechter de voorgestelde tarieven van de gemeente prima zou vinden. Dan kan de gunningsprocedure doorgaan, maar valt Triade Vitree, die nu meer dan vijftig procent van alle jeugdhulp in Almere doet en niet heeft ingetekend, sowieso buiten de boot.

Het overhevelen van alle zorg zal volgens Triade Vitree dan zorgen voor veel onzekerheid bij personeel en cliënten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel