Ze is de sterkste vrouw van Nederland, maar twijfelt nog over deelname WK: 'Het is fifty-fifty'

LELYSTAD • Zo 22 september 2024 | 17:59 • Zondag 22 september 2024 | 17:59

Een dag nadat Lelystedeling Patricia Smit de titel voor ‘Sterkste Vrouw van Nederland’ in de wacht sleepte, staat de kampioene als scheidsrechter bij een lokaal toernooi voor de sterkste man, op een parkeerterrein in het Friese Eernewoude. "We willen de sport samen groter maken."

"Ja, voor wat hoort wat hè", zegt de scheidsrechter. Gisteren was het kampioenschap, vandaag doet ze iets voor de sport terug. Wat vindt ze leuker? "Je kunt het niet met elkaar vergelijken. Maar zelf de competitie draaien en winnen, daar geniet ik het meeste van."

Nederlandse kampioene
Tussen de bedrijven door geeft Smit een analyse van het NK, waar ze zich voor de vierde keer tot kampioene kon kronen. De titelverdedigster won eerder in 2018, 2022 en 2023. Deze editie is heel goed verlopen, zegt ze. "Bij het deadliften heb ik 255 kilo weggedrukt. Dat is een nieuw Nederlands record."

Het kampioenschap bestond uit vijf onderdelen, waarbij punten te behalen vielen. Na het vierde onderdeel, zandzakken over een bepaalde hoogte gooien, had Smit al voldoende punten behaald en de overwinning veilig gesteld. Toch deed ze nog haar uiterste best voor het laatste onderdeel: stenen tillen. "Je wilt het publiek toch wat show geven, hè."

Deelname WK onzeker
Doordat de krachtpatser uit Lelystad vorige maand vierde werd op het EK in het Engelse York, heeft ze een ticket voor het WK in de New York in handen. Dat toernooi wordt in december georganiseerd.

Smit weet alleen nog niet of ze daarbij is. Ze geeft het 'vijftig procent kans'. Ze wilde zich eerst volledig focussen op het NK, waar ze haar titel kon verdedigen. "Het zijn nog maar elf weken tot het WK en de WK-onderdelen zijn toch allemaal een stuk pittiger dan gisteren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel