Dave vindt schildpad langs A6, kon door misverstand niet bij opvang terecht

LELYSTAD • Zo 22 september 2024 | 15:23 • Zondag 22 september 2024 | 15:23

Lelystedeling Dave Meijer vond afgelopen week een schildpad langs de A6, maar kon die door een misverstand niet naar de schildpaddenopvang brengen. "De schildpaddenopvang zit vol, zeiden ze, dus ik moest hem weer terug zetten in de natuur."

"Wat lag daar nou op de weg joh", zei Dave Meijer tegen zichzelf toen hij dinsdagmiddag bij Almere de A6 opreed. Hij zet de auto op de vluchtstrook en ziet een schildpad liggen. "Wat doe je met zo'n beestje?" Schildpadden zijn exoten en komen van origine niet in de Nederlandse natuur voor.

Meijer neemt het dier mee naar huis en belt met de Dierenambulance. Ze vroegen of hij gewond was. "Nee, hij loopt onze hele tuin door", antwoordt hij. Dan kunnen we er niks mee, laat de telefoniste hem weten. "We nemen ze niet meer aan want de opvang zit vol", citeert Dave de telefoniste. Hem wordt aangeraden het dier terug te zetten in de natuur.

Soms wel plek
Maar de Schildpaddenopvang Nederland laat weten dat naast gewonde dieren, ook voor schildpadden in gevaar plek wordt gemaakt. "Het dier liep naast de A6, een gevaarlijke plaats", zegt Hans Hameeteman, vrijwilliger bij de organisatie. "Dan maken we er wel plek voor."

Het klopt dat de organisatie kampt met ruimtegebrek. De 5000 plekken op de hoofdlocatie in Harkema zijn bijna allemaal gevuld. De 'regen aan schildpadden' die op de organisatie neerkwam was onhoudbaar, zegt Hans. De organisatie stuurde een brandbrief naar de Dierenambulance dat ze bijna vol zitten en niet zomaar meer schildpadden aan konden nemen.

Maar schildpadden die ziek of in gevaar zijn proberen ze altijd een plek te geven, zegt Hans Hameeteman. En daar valt ook de schildpad onder die Dave langs de A6 vond. "Het beestje had gewoon naar de opvang gemoeten", zegt Bertina Hameeteman, net als haar man Hans vrijwilliger bij de Schildpaddenopvang Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel