S. (26) betrokken bij gruwelijk geweld in Almere: 'Zwarte bladzijde'

ALMERE • Di 17 september 2024 | 17:32 • Dinsdag 17 september 2024 | 17:32

Hij dacht een telefoon te verkopen via Facebook. Maar toen de potentiële kopers aan zijn deur verschenen op 30 juni vorig jaar, ging het gruwelijk mis. De Almeerder werd finaal in elkaar geslagen.

"Voor de ogen van zijn vrouw, op klaarlichte dag", zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank. "Dankzij het dappere optreden van een omstander, werd erger voorkomen."

Want één ding staat volgens de aanklager absoluut vast: het slachtoffer had wel dood kunnen gaan door het geweld. Vooral de 21-jarige C.L. uit Amsterdam ging wat hem betreft als een beest tekeer.

Voetbalschoppen
"Voetbalschoppen deelde hij uit tegen het hoofd van de man, terwijl die op de grond lag. Hij raakte daardoor bewusteloos en werd pas in het ziekenhuis weer wakker."

Wonderwel liep de Almeerder fysiek geen blijvende schade op, maar emotioneel wel. Hij kampt met een traumastoornis, waar hij nog altijd therapie voor volgt.

L. werd eerder al veroordeeld voor zijn aandeel in het geweld. De 'kopschopper', zoals de officier hem noemde, kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Dinsdag moest de 26-jarige S.S. uit Amstelveen zich melden. Hij was naar eigen zeggen ook betrokken bij het geweld. Al wist hij er niet zoveel meer van.

'Ik ben niet gewelddadig'
"Ik weet wel dat ik nooit iemand zou schoppen of slaan, die al op de grond ligt. Dat gaat tegen mijn principes in", zei hij tegen de rechters. S. heeft aan kickboksen gedaan en weet dus wel het één en ander van vechten. "Maar ik ben absoluut niet gewelddadig."

Hoe hij dan betrokken raakte bij dit incident? "Ik zat toentertijd in een donkere periode en had wat jointjes gerookt. Zo kwam ik L. tegen die vroeg of ik mee wilden naar Almere. Hij wilde daar een telefoon kopen."

Sfeer slaat om
Toen er bij het slachtoffer aan de deur betaald moest worden, sloeg de sfeer wat om. L. wilde digitaal betalen, de verkoper wilde het geld contant. De drie liepen naar een pinautomaat en even later is op camerabeelden te zien dat het slachtoffer door beeld rent met L. achter hem aan en S. die er iets later aan komt lopen. Buiten beeld is vervolgens een hoop geschreeuw te horen.

De vrouw van het slachtoffer stond op het balkon van hun woning en zag met eigen ogen hoe haar man werd toegetakeld. Ook heel veel getuigen op straat zagen het gebeuren.

Volgens hen schopte L. tegen het hoofd en was S. vooral bezig met het onderlichaam van de man. "Daar weet ik niks meer van", zei hij daarover.

Omstander grijpt in
Een omstander wist L. uiteindelijk te overmeesteren, S. vertrok. "Ik wilde weg van de heisa. Waar ben ik in beland, dacht ik." Hij kon al snel daarna worden opgepakt door de politie.

De Amstelvener noemt die dag in Almere een hele zwarte dag in zijn geschiedenis, waar hij liever niet meer aan terugdenkt. "Het was allemaal zo vaag." S. rondde het vwo af, maar liep ooit niet-aangeboren hersenletsel op bij een eenzijdig ongeluk en later bleek hij ook een bipolaire stoornis te hebben.

Veel blowen en gokken
In de periode voor het geweld sliep en at hij niet en blowde en gokte veel. Zijn ouders hadden daarom de crisisdienst van de GGZ al ingeschakeld. Volgens deskundigen was hij door dit alles sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Inmiddels gaat het beter met hem, legde hij uit in de rechtszaal. "Ik sport veel, ben clean en werk aan mijn schulden. Ik wil binnenkort ook met een opleiding beginnen en het beste eruit halen in dit leven."

Excuses
Aan het slachtoffer bood hij zijn excuses aan. "Ik hoop dat het allemaal weer goedkomt met hem." De aanklager eiste 300 dagen cel tegen S., waarvan 83 voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

"Meneer heeft ernstige problematiek en dat vergt een langdurige behandeling. Daarom vraag ik om een extra lange proeftijd." Met deze straf, zou de man niet meer de gevangenis in hoeven.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel