Woningplan op tafel: komt er op Urk een woonflat die hoger is dan de Poldertoren?

URK • Ma 16 september 2024 | 20:01 • Maandag 16 september 2024 | 20:01

Komt er aan de noordkant van Urk een woonflat van 23 verdiepingen hoog, die daarmee net iets groter wordt dan de Poldertoren in het naburige Emmeloord? Of past op die plek aan het IJsselmeer en aan het randje van het Urkerbos een meer bescheiden woningbouwplan? De gemeenteraad van Urk krijgt dinsdagavond verschillende opties voorgelegd door het college van B en W.

Het college gaat praten met de raad over wat er zou moeten komen op de plek van de huidige gemeentewerf. De werf grenst op dit moment al aan een stuk bos dat door veel recreanten wordt gebruikt. Blikvanger is de naastgelegen 'Grote Singel'. De gemeentewerf verhuist over een aantal jaar naar een voormalige boerderijkavel aan de Domineesweg.

Op de oude locatie aan het Noorderzand passen nieuwe woningen perfect in de parkachtige omgeving is al een tijdje de gedachte. De gemeente Urk bepaalde namelijk al in 2008 dat er op lange termijn zo'n negentig woningen kunnen komen. Maar nu het einde van de huidige gemeentewerf in zicht is, wil het college graag de mening van de gemeenteraadsleden weten.

Hoeveel en welk soort huizen?
Als er huizen gaan komen aan het Noorderzand, hoeveel moeten dat er dan zijn? En in welke vorm? Om de geest te prikkelen zette het college alvast vijf opties op een rij. Op volgorde van klein en onopvallend tot groot en voor Urker begrippen beeldbepalend.

Gemeente Urk
Als eerste optie schetst de gemeente een bescheiden tuindorp van ongeveer veertig woningen en appartementen. Dit zou aansluiten bij de naastgelegen woonwijk en maar net boven de Westermeerdijk uitkomen.

Middeleeuws fort
Als tweede idee volgt een combinatie van kwadrantwoningen en appartementengebouw tot vijf verdiepingen hoog. Een opvallende derde idee is een 'fort', met elementen die verwijzen naar de laatmiddeleeuwse periode van Urk. Hier zouden zeventig huizen kunnen komen, met een afgesloten binnenterrein.

Gemeente Urk
De vierde optie is een verzameling van getrapte appartementengebouwen, zoals bijvoorbeeld ook in het centrum van Lelystad is terug te vinden. 

Beeldbepalende woontoren
Het vijfde idee is meteen het meest ambitieus en ook het meest ingrijpend voor de Urker skyline. Een losstaande woontoren van maximaal 24 verdiepingen hoog, met ruimte voor honderd appartementen. Deze woontoren zou zo'n zeventig meter boven het IJsselmeer uitsteken. Ter vergelijking: de Urker vuurtoren laat zijn lichtbundels net aan 25 meter boven het water rondgaan.

Gemeente Urk
Het college beseft dat het kiezen voor een dergelijke variant beeldbepalend is voor het dorp Urk. Wie met zijn bootje over het IJsselmeer vaart kan er niet omheen kijken. En ook de nabijgelegen woonwijk krijgt dan een enorme buurman naast de deur. Wel zou een woonflat door het efficiënte ruimtegebruik nog veel ruimte laten om de natuur van de dijk te verbinden met de Grote Singel.

Welke keuze er in de toekomst ook gemaakt wordt, woningbouw op de plek van de huidige gemeentewerf lijkt een uitgelezen kans. Zeker in deze tijd waarin Urk te kampen heeft met grote woningnood. 

Lees ook: Jeugd verlaat Urk noodgedwongen, woningmarkt zit vast: gemeente grijpt in

Ook kan de plek volgens het college voor 'een nieuw gezicht van Urk' zorgen. Een definitief besluit over de toekomst van het Noorderzand wordt in ieder geval niet op korte termijn genomen. Tijdens deze eerste vergadering van het politieke jaar gaat het vooral om het ophalen van de mening van de raadsleden .

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel