GGD zet zesde ronde coronavaccinaties in gang, vorige keer 54.000 prikken in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 16 september 2024 | 17:55 • Maandag 16 september 2024 | 17:55

De GGD is maandag begonnen met een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Het is de zesde ronde sinds het begin van de pandemie. De GGD nodigt 60-plussers actief uit om de prik te komen halen, maar ook mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgmedewerkers zijn welkom.

"Ik heb tot nu toe alle prikken genomen en ik ben maar één keer een klein beetje ziek geweest", zegt Marie uit Almere. Ze heeft net haar zesde boostervaccinatie gekregen. Na de prik rolde er een druppel bloed over haar arm, "maar dat gebeurt maar bij 1 op de 100 mensen", verzekert de prikkende GGD-arts.

Maria neemt de prik omdat ze 65 is en nog in de zorg werkt, met kwetsbare patiënten. Daarmee past ze precies in de doelgroep die de GGD wil bereiken met de nieuwe vaccinatieronde.

Afspraak automatisch gemaakt
"Het virus circuleert nog steeds, mensen worden ziek. De vaccinatie biedt bescherming", zegt GGD-arts Madjid Hosseinnia. Jonge mensen die geen gezondheidsklachten hebben, hoeven de prik niet te halen. "Alleen als je zelf vatbaar bent, of in je omgeving vatbare mensen zijn. Zo niet, dan is er geen reden voor de prik."

Landelijk gezien is voor 2,3 miljoen mensen al automatisch een afspraak gemaakt. Zij ontvangen een brief met een datum en tijdstip. Ze hoeven natuurlijk niet per se te komen, en kunnen de afspraak ook verplaatsen als ze dat willen. Het moet het halen van de prik zo laagdrempelig mogelijk maken.

"En we hebben nu ook meer locaties ten opzichte van vorig jaar, zes in plaats van drie. We maken het steeds makkelijker voor de burger", zegt Hosseinnia. Als mensen niet in staat komen naar een priklocatie te komen, kan de GGD ook bij hen thuis komen.

Riool
Op dit moment is de coronasituatie stabiel, zo is te lezen op de website van het RIVM. Er wordt ook minder uitgebreid gemonitord, zo wordt er bijvoorbeeld niet meer getest. "Maar wat wel gemeten wordt, is het riool. En in het rioolwater is een toename van het virusdeeltjes. Dus vaccineren is nog nodig", ziet Hosseinnia.

Tot en met 6 december kunnen mensen een najaarsprik krijgen. Vorig jaar, tijdens de vijfde vaccinatiecampagne, haalden 54.000 Flevolanders de coronavaccinatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel