Almere kapt 99 'gevaarlijke' iepen, 120 nieuwe bomen geplant

ALMERE • Ma 16 september 2024 | 15:46 • Maandag 16 september 2024 | 15:46

De gemeente Almere laat 99 iepen kappen aan het Humberpad, een fietspad in Almere Stad. De gemeente wil de bomen weg hebben omdat ze voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Boomexperts hebben volgens de gemeente vastgesteld dat de bomen last hebben van zwakke verbindingen tussen de stam en de wortels. Daardoor zouden ze gemakkelijker kunnen afbreken of omvallen. Met het oog op de veiligheid laat de gemeente de bomen daarom verwijderen.

Afstoten
De oorzaak van de zwakke verbindingen in de boom is vermoedelijk de teeltmethode. De bomen zijn geënt, wat betekent dat het onderste en het bovenste deel van de stam kunstmatig zijn samengesteld. Bij deze methode kunnen de delen elkaar uiteindelijk afstoten.

Na de kap van de iepen plant de gemeente 120 nieuwe bomen aan het Humberpad. Het gaat om verschillende soorten, zoals berken, dennen en beuken.

Fietspad drie weken dicht
Het kappen van de iepen start op 30 september en duurt tot en met 18 oktober. In die periode is het Humberpad volledig afgesloten voor fietsers en voetgangers. Aan het einde van het jaar worden de nieuwe bomen geplant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel