Nostalgische rit met bus 154 van de VAD roept hilarische herinneringen op

LELYSTAD • Zo 15 september 2024 | 18:03 • Zondag 15 september 2024 | 18:03

"Het was ook wel leuk hoor. Want dan zaten ze achterin en de bus en zongen: Hé buschauffeur, we gaan je busje slopen. Ik zong dan terug: Kijk jij maar uit, want straks moet je een stukkie lopen." Dat vertelt een voormalige buschauffeur van de oude bus 154 van de VAD, zondag tijdens Open Monumentendag. Thema was dit jaar: routes, netwerken en verbindingen. De bus van de Veluwse Autobus Dienst reed drie keer de oude route over de Oostvaardersdijk.

Er was veel belangstelling voor het nostalgische ritje met de 154. Het was in de jaren zestig, zeventig tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw, de enige OV-verbinding tussen Amsterdam en Lelystad.

De historische bus komt uit het museum van de Stichting Veteraan Autobussenmuseum in Loenen.

Schrijver Ger Koreman heeft de route vaak gereden als kind maar ook op latere leeftijd. Tijdens de rit over de Oostvaardersdijk vertelde hij de ene na de andere anekdote uit zijn boek 'Als de Oostvaardersdijk kon lullen.'

"We waren allemaal nieuw in Lelystad er ontstonden vriendschappen, verenigingen, maar ook romances in de bus," zegt Koreman. Hij vertelt een verhaal over een jong stel dat op de bus verliefd op elkaar werd. "Hij zat helemaal over haar heen gedoken. De buschauffeur zag het en riep: Wil die meneer die over die dame ligt er nu af gaan! Iedereen keek ze aan", vertelt Koreman lachend. "Misschien zitten ze nu ook wel op de bus."

De overige passagiers herkennen de verhalen en genoten van de rit. Die jongen en dat meisje kennen ze niet. "Nee hoor, mijn relatie is niet op bus 154 begonnen", zegt een oudere mevrouw lachend. "Ik kwam hier met zo'n toeter naar toe. Ik had al een relatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel