Designerdrug 3-MMC steeds populairder in Emmeloord

EMMELOORD • Ma 16 september 2024 | 6:15 • Maandag 16 september 2024 | 6:15

Het gebruik van de harddrug 3-MMC onder de jeugd in Emmeloord is toegenomen, dat zeggen jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Carrefour en jongerencentrum Heelal. Omdat aan het gebruik ervan grote risico's kleven moet dit goed in de gaten worden gehouden, vinden ze.

3-MMC is een relatief nieuwe designerdrug die ook wel 'Poes', 'Miauw' of '3M' wordt genoemd. De drug is vooral bekend onder uitgaande jeugd. Tactus Verslavingszorg bevestigt de toename in de polder, maar zegt net als Carrefour dat de situatie in Emmeloord niet uniek is. Over het hele land is te zien dat uitgaande jeugd vaker naar deze harddrug grijpt. Dit blijkt ook uit een rapport dat het Trimbos-instituut dit jaar naar buiten bracht.

Reacties jeugd bij Pieperfestival
Bij een rondgang op straat willen jongeren wel met Omroep Flevoland over het onderwerp praten, maar niet voor de camera reageren. Bram van der Wal wil dat wel, hij vindt het juist belangrijk om er aandacht aan te besteden. Hij ziet in zijn omgeving dat er steeds vaker 3-MMC wordt gebruikt.

Het valt hem daarbij op dat het steeds normaler wordt gevonden om het middel te gebruiken. Regelmatig wordt door omstanders tegen hem gezegd dat ze '3M' bij zich hebben.

Carrefour, Tactus Verslavingszorg en jongerencentrum Heelal herkennen dat. Ook zij maken zich zorgen over de normalisering van harddrugs. Tactus ziet bovendien dat dit middel soms ook door heel jonge jeugd wordt genomen. Risico's zoals hartkloppingen, slapeloosheid, angsten of psychoses worden voor lief genomen.

Opvallende reactie van de gemeente
De reactie van de gemeente Noordoostpolder op dit verhaal is opvallend. Een woordvoerder geeft geen antwoorden op de vragen of dit probleem in beeld is bij de gemeente, en wat voor gevolgen het heeft. Het enige dat vanuit het gemeentehuis wordt gezegd is: "We zijn bezig met plannen voor een coffeeshop om drugshandel uit het illegale circuit te halen."

Omdat een coffeeshop draait om softdrugs en niet om de harddrugs, is dit slechts een indirect en summier antwoord op de vragen over 3-MMC. Voor het overige verwijst de gemeente door naar de politie, die cijfers zou hebben.

Van kastje naar de muur
Maar de politie kan ook weinig met de vragen van Omroep Flevoland over de toename van het gebruik van 3-MMC in Emmeloord. Volgens een woordvoerder gaat de organisatie daar simpelweg niet over, en komt de politie pas in beeld als er sprake is van ondermijnende criminaliteit waarbij de grenzen tussen de boven- en onderwereld vervagen.

De politie verwijst op haar beurt door naar deskundige instanties zoals het Trimbos-instituut. Dat bracht in februari naar buiten dat de drugs inderdaad vaker wordt gebruikt door uitgaande jeugd. Het instituut heeft geen cijfers van de specifieke situatie in de Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel