Wetenschap wil de ui doorgronden en nog gezonder maken
Is de ene ui de andere ui? En zo nee, waar zitten de verschillen dan in? Professor Martijn Bezemer van de Universiteit Leiden wil dit precies weten en doet onderzoek naar deze groente. Ook in Flevoland bezoekt hij verschillende akkers om uien en de grond waarin ze groeien mee te nemen naar het laboratorium.
De belangrijkste vragen: wat doet het leven in de bodem met de samenstelling van de groente? En kunnen we misschien een ui kweken die nog meer voedingsstoffen bevat? Het is veldwerk voor de professor. Samen met een andere onderzoeker loopt hij over een modderige akker bij Dronten. Voorzichtig wordt een ui uit de grond getrokken en in een zak gedaan. Daarna wordt een andere zak gevuld met een paar scheppen grond. Tien meter verder herhaalt het ritueel zich, en dit proces wordt nog een paar keer herhaald.
"We doen dit op veel akkers in Flevoland en ook op andere plekken in het land. Alles gaat mee naar het lab om de samenstelling te onderzoeken. We ontdekken steeds meer dat bacteriën en schimmels in de bodem erg belangrijk zijn voor de ui. Wat wij onderzoeken is wat al dat bodemleven doet voor de voedingsstoffen in de groente", legt Bezemer uit.
Voedzamere ui
Flevoland is één van de provincies in Nederland waar de meeste uien worden geteeld. Wereldwijd is het de meest gegeten groente, wat het extra interessant maakt om de voedingsstoffen te onderzoeken. "Als we begrijpen wat de voedingswaarde van een ui bepaalt, kunnen we daarop inspelen."
"Het zou natuurlijk geweldig zijn als we een nog voedzamere ui kunnen ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het idee is dus niet om meer te produceren, maar om uien te kweken met een hogere voedingswaarde", legt Bezemer uit. Hij verwacht dat in de toekomst wellicht vaker naar voedingswaarden wordt gekeken, in plaats van alleen naar de massa bij het bepalen van de prijs.
Het is niet zo dat uien nu niet gezond zijn of dat boeren zomaar wat doen. "Dat is natuurlijk onzin. Boeren weten heel goed hoe ze met hun grond moeten omgaan, maar op dit microniveau is nog weinig bekend", vult de professor aan. Een leuke bijkomstigheid is dat Bezemer ook kijkt naar het verschil in voedingsstoffen tussen biologische en niet-biologische uien. "Veel mensen denken dat bio uien beter zijn, maar ik wil dat grondig onderzoeken", zegt de professor.
De uitkomsten van het onderzoek verwacht Bezemer in het voorjaar. De resultaten van de individuele akkers worden ook gedeeld met de eigenaren van de grond. "We zijn heel benieuwd. Ik verwacht dat het bodemleven veel invloed heeft op de ui en de kwaliteit daarvan."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...
-
Bijna 5000 producten voor voedselbank opgehaald met radio-actie Pot2000
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe Pot2000-actie van middelbare school Echnaton uit Almere leverde bijna 5000 'potten' met houdbare producten op. Dit houdbare eten en drinken is vrijdagmiddag gedoneerd aan de Voedselbank Almere, in...
-
Gesprekken over Lelylijn leveren niks op, teleurstelling bij provincies
FLEVOLAND • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberHet overleg tussen dat het kabinet en de noordelijke provincies vrijdagavond over de Lelylijn en Nedersaksenlijn hadden heeft niks opgeleverd. Het besluit over het vervolg van de spoorwegverbinding tu...