Wetenschap wil de ui doorgronden en nog gezonder maken

FLEVOLAND • Ma 16 september 2024 | 6:00 • Maandag 16 september 2024 | 6:00

Is de ene ui de andere ui? En zo nee, waar zitten de verschillen dan in? Professor Martijn Bezemer van de Universiteit Leiden wil dit precies weten en doet onderzoek naar deze groente. Ook in Flevoland bezoekt hij verschillende akkers om uien en de grond waarin ze groeien mee te nemen naar het laboratorium.

De belangrijkste vragen: wat doet het leven in de bodem met de samenstelling van de groente? En kunnen we misschien een ui kweken die nog meer voedingsstoffen bevat?

Martijn Bezemer

Het is veldwerk voor de professor. Samen met een andere onderzoeker loopt hij over een modderige akker bij Dronten. Voorzichtig wordt een ui uit de grond getrokken en in een zak gedaan. Daarna wordt een andere zak gevuld met een paar scheppen grond. Tien meter verder herhaalt het ritueel zich, en dit proces wordt nog een paar keer herhaald.

"We doen dit op veel akkers in Flevoland en ook op andere plekken in het land. Alles gaat mee naar het lab om de samenstelling te onderzoeken. We ontdekken steeds meer dat bacteriën en schimmels in de bodem erg belangrijk zijn voor de ui. Wat wij onderzoeken is wat al dat bodemleven doet voor de voedingsstoffen in de groente", legt Bezemer uit.

Veldwerk

Voedzamere ui
Flevoland is één van de provincies in Nederland waar de meeste uien worden geteeld. Wereldwijd is het de meest gegeten groente, wat het extra interessant maakt om de voedingsstoffen te onderzoeken. "Als we begrijpen wat de voedingswaarde van een ui bepaalt, kunnen we daarop inspelen."

"Het zou natuurlijk geweldig zijn als we een nog voedzamere ui kunnen ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het idee is dus niet om meer te produceren, maar om uien te kweken met een hogere voedingswaarde", legt Bezemer uit. Hij verwacht dat in de toekomst wellicht vaker naar voedingswaarden wordt gekeken, in plaats van alleen naar de massa bij het bepalen van de prijs.

Beeld ter illustratie

Het is niet zo dat uien nu niet gezond zijn of dat boeren zomaar wat doen. "Dat is natuurlijk onzin. Boeren weten heel goed hoe ze met hun grond moeten omgaan, maar op dit microniveau is nog weinig bekend", vult de professor aan. Een leuke bijkomstigheid is dat Bezemer ook kijkt naar het verschil in voedingsstoffen tussen biologische en niet-biologische uien. "Veel mensen denken dat bio uien beter zijn, maar ik wil dat grondig onderzoeken", zegt de professor.

De uitkomsten van het onderzoek verwacht Bezemer in het voorjaar. De resultaten van de individuele akkers worden ook gedeeld met de eigenaren van de grond. "We zijn heel benieuwd. Ik verwacht dat het bodemleven veel invloed heeft op de ui en de kwaliteit daarvan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel