Nieuwe voorzitter Landschapsbeheer wil meer samenwerking voor verbetering biodiversiteit

FLEVOLAND • Za 14 september 2024 | 8:00 • Zaterdag 14 september 2024 | 8:00

De nieuwe voorzitter van Landschapsbeheer Flevoland Andries Poppe wil dat Flevolanders meer met elkaar gaan samenwerken om het landschap van de provincie te verbeteren. Zo komt er meer ruimte voor verschillende soorten insecten en planten. Dat zei Poppe vrijdag in Het Gesprek.

Poppe is niet onbekend met het Flevolandse landschap. In zijn vorige functies speelde natuur een grote rol. Naast bioboer is hij acht jaar wethouder namens de ChristenUnie-SGP geweest in de gemeente Noordoostpolder, waar hij onder meer natuur, milieu en duurzaamheid in zijn portefeuille had. En in zijn werk als heemraad bij waterschap Zuiderzeeland hield hij zich nog meer bezig met klimaat en duurzaamheid. Poppe: "Altijd mocht ik mij bezighouden met landschap. Dat is een feest van herkenning."

Flevolands landschap uniek
De nieuwe voorzitter benadrukt dat Flevoland een uniek landschap heeft. "Het is gemaakt op de tekentafel, daar moeten we zuinig op zijn.'' Poppe geeft een voorbeeld: ''Denk aan het aanleggen van het een nieuwe dijk, die ga je niet alleen met gras inzaaien, je zaait een mengsel in, waardoor de dijk nog mooier en sterker wordt." Overigens is Poppe al blij met hoe het nu gaat. "Je ziet op steeds meer plekken dat er bloemen staan. In de dorpen, de steden, maar ook in de buitengebieden."

Onderhoud van zwaluwwand.

'Meer mensen activeren voor projecten'
Landschapsbeheer Flevoland is een kleine organisatie, zegt Poppe. Het heeft geen terreinen in beheer en werkt met vrijwilligers en op projectbasis. En juist deelnemers strikken voor die projecten wil Andries Poppe bevorderen. Een voorbeeld van zo'n project is het plaatsen van speciale wanden voor de oeverzwaluw in Zeewolde.

In Flevoland is steeds meer discussie over de ruimte en hoe je die goed invult. Er moeten meer woningen komen, Defensie heeft haar oog op Flevoland laten vallen en dan is er nog de mogelijke aanleg van de Lelylijn. Poppe ziet dit niet per se als dreiging, vooral de Lelylijn niet.

Hij denkt zelfs dat de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Groningen door de Noordoostpolder een aanwinst is voor de natuur en biodiversiteit. "Afgelopen zomer hadden we een jaarvergadering en daar was ProRail ook bij. Toen vertelden ze hoe ze hun terreinen gaan inrichten. ProRail wil op al die stukken grond leuke dingen laten gebeuren."

Poppe hoopt de komende jaren dus vooral te kunnen werken aan samenwerking en aan het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. "Het is ontzettend belangrijk dat we de verschillende soorten planten en beestjes niet nog verder kwijtraken."

Berenklauw bestrijden door vrijwilligers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel