'De maat is vol': Foutparkerende truckers Inditex riskeren te worden weggesleept

LELYSTAD • Vr 13 september 2024 | 6:00 • Vrijdag 13 september 2024 | 6:00

De gemeente Lelystad neemt maatregelen om de overlast door geparkeerde vrachtwagens rondom het distributiecentrum van modeconcern Inditex aan te pakken. Deze week zijn voor het eerst boetes uitgedeeld aan chauffeurs die te lang parkeren. De gemeente zegt ook trucks te gaan wegslepen.

De overlast doet zich voor op de Ochoaweg en op de Pascallaan op bedrijventerrein Larserpoort, aan beide kanten van het enorme complex van Inditex. Hier komen dagelijks tientallen vrachtwagens hun lading kleding lossen en een nieuwe vracht halen.

De praktijk wijst uit dat chauffeurs uit Turkije of Spanje soms dagen te vroeg in Lelystad zijn om te lossen en dan nog niet bij Inditex terechtkunnen. Zij blijven dan in de buurt van het distributiecentrum wachten. Omgekeerd hebben chauffeurs niet altijd een retourvracht van Inditex of een andere opdrachtgever en blijven daarom ook wachten.

Omroep Flevoland heeft geprobeerd met chauffeurs te spreken, maar communicatie is lastig vanwege de taal. Enkelen bevestigen dat ze een of twee dagen aan de weg staan te wachten.

Het gevolg is dat een rijbaan van de Ochoaweg en Pascallaan bijna continu door trucks en opleggers zijn geblokkeerd. Dat leidt soms tot gevaarlijke verkeerssituaties. En het zorgt ook voor vervuiling van de omgeving. Want hoewel chauffeurs bij Inditex terechtkunnen voor het toilet, douchen en om te eten, doen zij toch in de berm van met name de Ochoaweg hun behoefte en laten ze daar rommel achter.

Boete en wegslepen
De gemeente heeft in april al een parkeerverbod ingesteld, maar tot nu toe niet gehandhaafd. Sinds een week gebeurt dat wel. Chauffeurs krijgen eerst een waarschuwing voor foutparkeren en hun kenteken wordt geregistreerd. Bij een volgende overtreding volgt een boete.

Wethouder Dennis Grimbergen zegt dat een verordening bijna gereed is, waarmee de gemeente vrachtwagens mag wegslepen. Hij hoopt dat de hoge kosten en het gedoe chauffeurs zullen afschrikken om nog op de beide wegen te parkeren.

Uitwijken naar andere bedrijventerreinen
Chauffeurs krijgen flyers uitgedeeld, waarop ze worden gevraagd om te parkeren op de bedrijventerreinen Oostervaart, Noordersluis en Gildenhof. Daar zijn geen voorzieningen, maar verplaatsing verlicht de druk op de omgeving van Inditex.

Volgens wethouder Grimbergen was na de komst van Inditex gedacht dat het aantal parkeerplekken naast het distributiecentrum voldoende zou zijn. Dat chauffeurs langer blijven, was toen niet voorzien.

Permanente parkeerplaats
Grimbergen zegt dat het uitwijken naar de andere bedrijventerrein een tijdelijke oplossing moet zijn. De gemeente wil op termijn een permanente, bewaakte parkeerplaats voor een groot aantal trucks, met voorzieningen als toiletten en douches en misschien een mogelijkheid om te eten. Gebruik hiervan zal dan niet gratis zijn.

Gezien de groei van het vrachtverkeer en de komst van meer logistieke centra in Lelystad is een dergelijke voorziening gewenst. De gemeente is met Inditex in gesprek om de parkeerplaats in de onmiddellijke omgeving van het Spaanse bedrijf te vestigen.

Inditex heeft op dit moment vanwege bouwwerkzaamheden op eigen terrein minder plekken voor vrachtwagens. Wethouder Grimbergen rekent erop dat er meer plaats voor trucks komt als de werkzaamheden zijn afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel