Supermarkteigenaar wil dat viskraam vertrekt en stapt naar rechter

ALMERE • Do 12 september 2024 | 16:57 • Donderdag 12 september 2024 | 16:57

Mag Anja haar kibbeling blijven bakken op de parkeerplaats bij de Albert Heijn in Almere Parkwijk? Die vraag staat centraal in de rechtszaak tussen supermarkteigenaar BUN en de gemeente Almere. De supermarkt vindt dat de kramen op het terrein aan de Watercipresstraat te veel overlast bezorgen en wil ze daarom weg hebben.

Op de parkeerplaats staan afwisselend een notenkraam, een bloemenkraam en de viskraam van Anja Butter. Gecombineerd zorgen deze kramen volgens de supermarkt voor parkeeroverlast en chaos.

De eigenaar wil eigenlijk dat alle kramen een andere locatie krijgen, maar de noten en bloemenkraam hebben een vaste vergunning.

500 handtekeningen
Bijna drie jaar staat Anja al met haar viskraam op de locatie. Veel klanten halen voor of na het boodschappen doen 'even een lekker visje', werd verteld in de rechtbank. Anja werd bijgestaan door een vaste klant, die het woord voerde voor de zichtbaar geëmotioneerde eigenaar.

De klant had een document meegenomen met 500 steunbetuigingen voor Anja. Allemaal klanten die willen dat de viskraam op deze locatie blijft, zei hij in de rechtbank.

Hij benoemde ook dat Anja open staat voor een gesprek over een andere locatie, en op dit moment vooral duidelijkheid wil: "Het is enorm slopend voor mevrouw Butter."

Rug tegen de muur
Anja vertelt een dag na de rechtszaak dat ze veel steun haalt uit haar klanten. "Het was zeker een stressvolle periode. De klanten weten er ook veel van af. Ze zijn er ook allemaal mee bezig en vragen elke dag of er al updates zijn."

Anja geeft aan dat ze hoopt dat ze op haar plek op de parkeerplaats mag blijven staan. Maar aangezien de zaak niet direct tegen haar is, maar tussen BUN en de gemeente kan ze niets meer doen dan afwachten.

"Je hoopt dat de gemeente haar best gaat doen om de standplaats te houden. Verder kun je als ondernemer weinig. Je staat met je rug tegen de muur."

Wel of niet verhuizen?
De rechter buigt zich nu over de vraag of de kraam daar mag blijven of niet. Dit wordt getoetst aan de hand van de bestemmingsplannen voor de locatie. Als de standplaats hiermee in strijd is, kan het zijn dat Anja weg moet van deze plek.

Over 2 tot 4 weken doet de rechter uitspraak.

Dit verhaal is gemaakt door Kristel van den Bergh. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel