Voor de tweede keer dit jaar is een molen van windpark Noordoostpolder wiekloos

NOORDOOSTPOLDER • Do 12 september 2024 | 11:56 • Donderdag 12 september 2024 | 11:56

Het is opnieuw een vreemd gezicht voor automobilisten die door Noordoostpolder rijden. Voor de tweede keer dit jaar is één van de windturbines van Windpark Noordoostpolder 'onthoofd'. De wieken zijn er door een grote kraan vanaf gehaald en ook de gondelkast wordt nog gedemonteerd.

Dit keer gaat het om een turbine waarvan NOP Agrowind de eigenaar is. Deze staat in de buurt van Creil, vlak voor de Rotterdamse Hoek. Er is onderhoud nodig aan een lager, een onderdeel dat het draaien van de wieken mogelijk maakt.

Het is dus niet de eerste keer dat er binnen dit windpark een turbine wiekloos is gemaakt. Ook in mei gebeurde dat al met een turbine naast de Ketelbrug. Die is van het bedrijf RWE. De verwachting was toen dat dit niet nog een keer zou gebeuren, omdat het defect aan een lager redelijk zeldzaam is. Nu lijkt het er volgens NOP Agrowind dus op dat ook van hun windturbines een beschadiging aan de lager heeft.

Over de werkzaamheden in mei maakten we onderstaand verhaal:

De eerste voortekenen voor een reparatie waren al een tijdje geleden te zien voor de oplettende kijker. Bouwlieden richtten een werkplaats in en een grote hijskraan werd opgebouwd naast de windturbine aan de Zuidermeerdijk in Noordoostpolder.

De wieken van de molen werden één voor één voorzichtig van de gondel afgehaald en tenslotte werd ook de complete gondel naar beneden getakeld. Wat restte? Een 'onthoofde' turbine.

Tussen de zeven andere molens die wel draaiden viel deze behoorlijk op. Een dergelijke demontage lijkt opmerkelijk, omdat de binnendijkse windturbines van Windpark Noordoostpolder nog maar negen jaar in bedrijf zijn.

Defecte lager
Volgens Maarten Abele van RWE heeft het allemaal te maken met een defect aan een lager. Dat is een machineonderdeel waar de as van de turbine in draait.

Omdat deze lager diep in de gondel gemonteerd zit, moet het hele zaakje eraf om de lager te kunnen vervangen. Hiervoor moeten de werklieden alleen wel duimen op bijna windstil weer.

Veiligheid voorop
"De ashoogte is omstreeks 138 meter. Werkzaamheden aan windturbines op hoogte waarbij een kraan nodig is, kunnen alleen plaatsvinden gedurende een aaneengesloten periode met weinig wind", aldus de woordvoerder van RWE.

Dat betekent dat er alleen gewerkt kan worden als er minder dan zes meter per seconde wind staat. Het mag dan nog nipt windkracht 4 zijn.

Abele legt verder uit: "Voor de werkzaamheden zijn tenminste acht hijsactiviteiten nodig: vier voor de demontage (drie voor de wieken, plus één keer de hele as); en daarna vier hijsactiviteiten voor de installatie. Iedere hijsactiviteit neemt ongeveer acht uur in beslag."

RWE Renewables Benelux B.V.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel