Provincies leggen slecht presterende busvervoerder EBS miljoenenboete op

FLEVOLAND • Wo 11 september 2024 | 20:07 • Woensdag 11 september 2024 | 20:07

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel hebben busvervoerder EBS een boete opgelegd van 3,5 miljoen euro. Volgens de provincies vielen afgelopen jaar zoveel ritten uit, dat EBS de "maximaal op te leggen" boete krijgt. EBS verzorgt het busvervoer in het grootste deel van onze provincie en in stukken van Gelderland en Overijssel.

Volgens de drie provincies heeft de regionale vervoersmaatschappij zich in 2023 niet gehouden aan de afspraken die zijn gemaakt voor de concessie IJssel-Vecht. Ook dit jaar ligt het percentage uitgevallen ritten aanzienlijk hoger dan toegestaan.

Het gaat op dit moment met name om rituitval in Gelderland en Overijssel. EBS kan aan het einde van dit jaar daar dan ook weer een boete tegemoetzien, liet de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema voor de zomer al weten. In Flevoland lijkt het percentage ritten dat momenteel uitvalt op een acceptabel niveau te zitten, schrijft EBS.

Personeelstekorten
EBS heeft te weinig chauffeurs en besloot daarom dit voorjaar om de dienstregeling af te schalen, om het aantal uitvallende ritten te verminderen. Het is de bedoeling dat half december de normale dienstregeling weer kan worden opgepakt. EBS verwacht dan weer voldoende personeel te hebben.

Hoewel er nu al maanden minder bussen rijden en 'lange' lijnen zijn opgeknipt, is de rituitval in het hele vervoersgebied nog altijd te hoog. EBS geeft in een toelichting toe dat het in Gelderland en Overijssel "te weinig heeft afgeschaald om tot een betrouwbare uitvoering van de dienstregeling te komen". In Flevoland is dat wel gelukt.

Het vervoersbedrijf probeert de personele bezetting op orde te krijgen door nieuwe chauffeurs op te leiden. Ook hoopt EBS met een tekenbonus van tweeduizend euro "kant en klare buschauffeurs" aan zich te binden. Het bedrijf kreeg begin dit jaar al een boete van de Vervoerregio Amsterdam, omdat het een ondermaatse dienstverlening leverde in de Zaanstreek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel