Friese gemeente voelt zich overvallen door komst 55 konikpaarden uit Flevoland

FLEVOLAND • Wo 11 september 2024 | 17:34 • Woensdag 11 september 2024 | 17:34

De gemeente Noardeast-Fryslân is overdonderd dat Staatsbosbeheer 55 konikpaarden vanuit Flevoland naar natuurgebied Lauwersmeer heeft gebracht.

Wethouder Pieter Braaksma van de Friese gemeente noemt de verplaatsing van de dieren een risico voor het dierenwelzijn en de landbouw in het Lauwersmeergebied.

Wethouder Braaksma had graag gezien dat Staatsbosbeheer het besluit van tevoren met de gemeente had besproken. Afgelopen maandag werd de gemeente geïnformeerd dat het transport dinsdag zou plaatsvinden.

Stekelige plant
Staatsbosbeheer maakte toen bekend dat de zeventig konikpaarden niet in het Oostvaardersveld bij Lelystad konden blijven leven. In het Oostvaardersveld groeit veel grote klis en de zaden van die plant kunnen in de manen van de paarden blijven hangen.

Dat kan tot gezondheidsproblemen bij de dieren leiden en zou dierenmishandeling zijn. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalde dat dit niet mocht. Dat is één van de hoogste bestuursrechters in Nederland.

Daarom werden er 15 paarden geslacht en 55 naar de Ezumakeeg gestuurd. Dat is het Friese gedeelte van het Lauwersmeergebied en ligt in de gemeente Noordoost-Friesland.

Bedreiging
In de Ezumakeeg groeit de grote klis nog niet en dat wil wethouder Braaksma graag zo houden. De konikpaarden zouden het plantmateriaal of zaden van de plant kunnen meenemen naar Friesland. Dat kan een bedreiging zijn voor landbouwgebied, gemeentelijke bermen en veehouderijen in de buurt.

"We hebben foto's genomen toen de paarden uit de wagens kwamen. Op die foto's zie je duidelijk klissen in de manen zitten. Die zouden ook oud kunnen zijn, maar het is hoe dan ook een risico. Ook voor het welzijn dus van de andere dieren die in het Lauwersmeergebied leven. Al met al heeft niemand, mens, dier of overheid, baat bij deze stap", zegt Braaksma.

'Slecht beleid'
"Het is gewoon slecht beleid. Er zijn te veel konikpaarden in dat gebied. Uiteindelijk moet je ieder jaar weer handhaven. Dan worden ze hier naartoe gebracht, maar voor hoelang? Ik denk dat de paarden uiteindelijk toch geslacht worden."

De verplaatsing van de konikpaarden gebeurde in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Wethouder Braaksma heeft donderdagochtend een overleg met het ministerie en Staatsbosbeheer. De inzet van de Friezen is dat het wordt teruggedraaid en dat de konikpaarden worden weggehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel