Man moet jaar revalideren nadat beschonken bestuurder hem aanreed, taakstraf geëist

ALMERE • Wo 11 september 2024 | 11:02 • Woensdag 11 september 2024 | 11:02

De 23-jarige Roemeen Stefan G. had op 1 oktober 2022 net een half jaar zijn rijbewijs toen hij met drie Desperado’s op achter het stuur ging zitten. Hij zag op de kruising van de Spectrumdreef met de Trekweg in Almere een auto waar een gezin in reed over het hoofd en veroorzaakte een ongeluk. De bestuurder van de auto die hij raakte liep een gecompliceerde polsbreuk op.

Waarom G. het nodig vond om die eerste oktoberdag midden op de dag met alcohol op in de auto te stappen? Op die vraag kwam woensdag in de rechtbank geen antwoord. De verdachte was er niet en had ook geen advocaat ingeschakeld om hem te vertegenwoordigen.

Kinderen mee naar rechtbank
Maar het slachtoffer was er wel, met zijn vrouw en twee tienerzoons van 11 en 13 jaar. De ouders zaten de dag van het ongeluk voorin de auto met hun kinderen op de achterbank.

Waar hun twee jongens normaal gesproken deze ochtend in de klas zouden moeten zitten, hadden hun ouders er heel bewust voor gekozen hen mee te nemen naar de rechtbank. "Dat doen we om twee redenen", legde de vader uit.

"Ten eerste omdat dit voor ons als gezin een afsluiting is en ten tweede omdat we aan onze kinderen willen laten zien: als je iets verkeerd doet, dan kun je in de rechtbank terechtkomen en dan gaat het er zo aan toe. Mijn vrouw en ik werken allebei in het onderwijs, dit stukje educatie vinden we belangrijk."

Wake up call
Ze hadden al niet verwacht dat de verdachte er zou zijn. "We zeiden na het ongeluk direct tegen elkaar: dit is een Roemeen, die gaat terug naar Roemenië", vertelde de vader.

Dat was echter wel wat hem het meest raakt, dat G. zijn verantwoordelijkheid niet nam en nog altijd niet neemt. "Net na het ongeval heeft hij zich niet om mij of mijn kinderen bekommerd. Er waren direct omstanders die dat wel deden, maar hij niet. Ik had het fijn gevonden als hij er nu wel was geweest. Ik had hem willen zeggen: 'Laat dit een ernstige wake up call voor je zijn. Het is naar omstandigheden goed afgelopen, maar voor hetzelfde geld rijd je wel iemand dood’."

Jaar revalideren
De vader moest een dag na het ongeluk worden geopereerd aan zijn pols, waar een plaat in is gezet. De man kon ruim drie maanden niet werken en heeft een jaar moeten revalideren.

G. bleek vier keer zoveel alcohol in zijn bloed te hebben dan is toegestaan als beginnend bestuurder. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij het gezin in hun auto niet heeft zien aankomen.

Logisch, volgens de openbaar aanklager, als je dusdanig onder invloed bent van alcohol. "Op een voorrangsweg stak hij de rijbaan over en waarschijnlijk heeft hij niet afgeremd, zo zeggen getuigen. Het alcoholgebruik heeft eraan bijgedragen dat hij zomaar is doorgereden zonder te stoppen."

Taakstraf en rijontzegging
Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van achttien maanden. Dat G. nu in Roemenië zou verblijven, is volgens de officier van justitie geen reden om zijn straf te ontlopen.

"Roemenië is een EU-land en ik vind dat er best geprobeerd kan worden om de taakstraf over te dragen." De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel