Wandeling biedt verlichting en verbinding voor mensen met suïcidale gedachten

ALMERE • Di 10 september 2024 | 12:28 • Dinsdag 10 september 2024 | 12:28

Terwijl de meeste mensen nog in bed lagen, verzamelden zich bij buurtcentrum Bruis dinsdagochtend vroeg zo'n 60 mensen voor een wandeling. Geen ochtendgymnastiek, maar een 'Walk into the Light'; een wandeling tijdens zonsopkomst voor mensen die kampen met suïcidale gedachten, en voor hun vrienden en familie.

Het is nog pikdonker als de stoet om 05:45 uur vertrekt vanaf het Buurtcentrum in Almere Buiten. Mensen met depressieve gedachten, hulpverleners, raadsleden en ook de burgemeester beginnen aan een wandeling van ongeveer een uur. Eerst in stilte, maar naarmate de tijd verstrijkt en het daglicht aan de horizon verschijnt, komt het gesprek steeds meer op gang.

Dat is het doel van de Walk into the Light: praten met lotgenoten, ervaringen uitwisselen en zien dat je niet alleen bent. Ook al voelt dat soms wel zo, zegt Poitjono Albertzoon. "Het is toch wel een verborgen verdriet, het moet aan het daglicht komen."

'Toekomstig nabestaande'
Tijdens de wandeling neemt organisator Mathijs Goede het initiatief om zijn ervaringen met de groep te delen. 'Toekomstig nabestaande' noemt hij zichzelf: hij heeft een kind met suïcidale gedachten. Zijn openheid maakt het makkelijker voor de wandelaars om ook zelf te vertellen met welke reden ze mee lopen.

Ook de andere organisator, Saskia Schurman, heeft een persoonlijke relatie tot het onderwerp. "Ik ben zelf moeder van een dochter die ook weleens suïcidale gedachten had. Dat is heel ingewikkeld: doe je dan iets niet goed als moeder?" Dat zijn gedachten die de wandelaars dinsdagochtend bij elkaar neer kunnen leggen.

Tijdens de wandeling zijn ook hulpverleners aanwezig, voor als de gesprekken te zwaar zijn of de emoties te hoog. Deelnemers kunnen ook de komende dagen nog contact met hen opnemen.

Baksteen in je hart
De Walk in to the Light vond niet alleen in Almere plaats, maar in meerdere steden in het hele land. Het idee is dat het vroege opstaan een band creëert. Maar het heeft ook een symbolische betekenis: het leven is lichter, als je je lasten met anderen kunt delen.

"Want als je rondloopt met een baksteen in je hart, maar je vindt een veilige plek om erover te praten, dan is dat een opluchting", zegt Poitjono.

Hij heeft nummers uitgewisseld met mensen die hij tijdens de wandeling heeft leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. "Het is fijn om een lotgenoot te hebben met wie je kunt levelen, iemand die je begrijpt."

Wie naar aanleiding van dit artikel behoefte heeft aan een luisterend oor, kan contact opnemen met deluisterlijn.nl (088-0767000). Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie (0800-0113).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel