Slangen glibberen in gebouwen op bedrijventerrein: 'Ze zitten overal'

ALMERE • Di 10 september 2024 | 6:15 • Dinsdag 10 september 2024 | 6:15

Rustig aan het werk zijn en plotseling oog in oog staan met een slang. Meerdere werknemers op bedrijventerrein De Vaart in Almere Buiten hebben de schrik van hun leven gehad; reptielen weten er steeds vaker hun weg te vinden in de kantoren en hallen van de verschillende gebouwen. Maar volgens natuurbeheerder Flevo-landschap is er geen reden tot paniek. Het gaat om de ongevaarlijke ringslang.

Anderhalve week geleden trof Isabelle Gouw, bij haar bedrijf Van Leyen Pallets, voor het eerst een slang aan. Haar collega pakte een papierbak op, rommelde er een beetje aan en zag vervolgens het kopje van een slang uit de bak steken. "En hij gooit vervolgens zo die doos het raam uit", vertelt ze.

Meerdere per dag
Het klinkt als een horrorfilm: werknemers die in prullenbakken en in de werkplaats een slang voorbij zien glibberen. Toch zien ze dat ook bij ViPe Welding geregeld gebeuren. "Soms één of twee keer per dag", zegt Peter Alberts van het bedrijf. "Ze zitten bij ons in de kantoren of tussen de pallets."

Dat er meer ringslangen te zien zijn, is geen reden tot zorg. Integendeel zelfs. Volgens Rolf Hendriks van het Flevo-landschap is het namelijk heel goed nieuws. "Dat betekent dat de slang het goed doet hier."

Niet gevaarlijk
Volgens Hendriks zijn de reptielen te vinden in de buurt van water. Tussen het bedrijventerrein en het nabijgelegen Wilgenbos loopt er een kanaal. "Het is echt een waterslang die leeft op kikkers en padden. Maar waarom kruipen de slangen in de bedrijven? Soms neemt zo'n slang net een verkeerde afslag", zegt Hendriks. "Ik denk dat ze zich verstoppen en wachten tot het weer rustig wordt om te ontsnappen."

Hoewel de medewerkers in de bedrijven misschien zullen schrikken, hoeven ze zich in ieder geval geen zorgen te maken. De ringslang is niet giftig en zal ook niet snel bijten.

"Toch zou ik hem niet meteen aanraken, want je weet niet om wat voor slang het gaat", zegt Hendriks. "Bel de dierenambulance of zet desnoods de deur open zodat hij zelf weer naar buiten kan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel