Is dit het vissersschip van de toekomst? Volgens visser Jacob Brands wel

URK • Ma 9 september 2024 | 6:15 • Maandag 9 september 2024 | 6:15

De visserijsector op Urk heeft weleens betere tijden gekend, maar Urker Jacob Brands heeft de hoop op een betere toekomst nog niet opgegeven. Hij werkt aan 'Project Octopus': een speciaal kotterschip dat binnen een paar dagen te veranderen is van een vissersboot naar een onderzoeksboot of ander type vaartuig. Hij ziet het als het visserschip van de toekomst.

"Alle vijsserij-gerelateerde spullen kun je van de boot af halen", zegt Jacob Brands. "Daar kun je dan bemanningsverblijven of sportruimte voor in de plaats brengen." Zo krijgt het schip in een handomdraai een ander doeleinde.

Al die inrichtingsmogelijkheden hebben het formaat van een 20-voetcontainer; de standaard zeecontainer. Die containers vormen 'modules' die gemakkelijk plaats kunnen maken voor een andere module met een eigen doeleinde. Een modulair schip dus. "We kunnen het in drie dagen ombouwen", verzekert Brands.

Financieel risico
Het idee voor het schip ontstond toen één van de schepen van de familie Brands zonk in Het Kanaal. "Toen dacht ik: hoe ga je nu verder?" Een heel nieuw schip kopen leek een te groot financieel risico gezien de onzekere staat van de visserijsector en de hoge prijs voor gasolie.'' Brands stelde zichzelf de vraag: "kunnen we het schip niet zo inrichten dat we er méér mee kunnen?"

Wat volgde was een tekening van Project Octopus: een vaartuig dat gemakkelijk aan te passen is en dus breed inzetbaar is. En ook aan duurzaamheid is gedacht. "Onze boot kan op diesel varen, maar de toekomst vraagt om andere energiebronnen." Daarom is bij het ontwerp van de voortstuwing rekening gehouden met een elektrische motor.

100% visserschip
Brands is ervan overtuigd dat dit concept hét kotterschip van de toekomst is. "Op dit moment bestaat dit nog niet: dat een visserschip dat zonder veel moeite als ander schip ingezet kan worden. Er worden wel vissersschepen voor andere doeleinden gebruikt, maar dan is het altijd nog een omgebouwd visserschip. Wat wij willen moet 100 procent vissersschip zijn, maar het moet ook 100 procent functioneren voor andere doeleinden."

Brands probeert op dit moment de financiën rond te krijgen. In Wageningen wordt ondertussen onderzoek gedaan naar de aerodynamica van het schip. Als alles meezit wordt Project Octopus in 2026 in de vaart genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel