Bezorgde verenigingen en organisaties Almere: 'Bezuinigingen kosten uiteindelijk alleen maar geld’

ALMERE • Do 5 september 2024 | 21:44 • Donderdag 5 september 2024 | 21:44

Verschillende maatschappelijke en culturele organisaties in Almere maken zich grote zorgen over de bezuinigingen die het college van burgemeester en wethouder wil doorvoeren om de begroting sluitend te maken. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking in de gemeenteraad.

De Politieke Markt in Almere stond donderdagavond volledig in het teken van de aankomende bezuinigingen. Verschillende insprekers hadden zich gemeld om hun ongenoegen te uiten over de plannen van de gemeente om te snijden in hun subsidie.

De insprekende organisaties waren uiteenlopend, maar kwamen allemaal met een soortgelijke boodschap: bezuinigingen leveren op de korte termijn misschien geld op, maar kosten op de lange termijn juist méér geld.

Niet bezuinigen maar investeren
"Misschien kunt u eens omdenken", zei Gerard Boekhoff van Stichting de Schoof tegen de raad. "Denk niet in termen van bezuinigen, maar in termen van investeren."

Onder De Schoof valt onder andere de Participatiefabriek, een project dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet begeleiden naar betaald werk. "Als wij per jaar slechts twee mensen terugbrengen op de arbeidsmarkt, heb je de kosten er alweer uit", verzekerde Boekhoff.

Ook Maarten Vroom van Winkeliersvereniging Buiten waarschuwde voor vervelende en dure gevolgen. De gemeente is niet van plan te bezuinigen op het winkelcentrum, maar verhoogt het parkeertarief om daarmee extra geld te verdienen.

"Het invoeren van betaald parkeren heeft destijds 23% van de omzet gekost." Het tarief verhogen zou volgens Vroom leiden tot nog hogere kosten, winkeliers die er mee stoppen, leegstand en werkloosheid.

Gezongen inspraak
Van de insprekende partijen viel Suburbia het meeste op. "Wij komen vanavond niet iets halen, maar iets brengen", zei de kersverse artistiek directeur Eva Line de Boer. Cheyenne Herdigein voerde een deel uit Suburbia's nieuwe musical CRY ME op.

"One small crack does not mean you're broken, je moet gewoon geloven", zong ze uit volle borst voor de enigszins verraste raadsleden. Niet iedereen kon die inbreng waarderen: "Ik vind dit soort vertoningen echt niet passen in de context waarin we hier bij elkaar zitten. Laten we gewoon met elkaar in gesprek gaan", zei FvD-raadslid Brent Hadderingh.

"Mogen we niet af en toe een klein beetje ontregelen en even geraakt worden door iets anders? Vanuit daar ontstaat er misschien ook een ander gesprek", was De Boers antwoord. Ze kon op applaus uit de zaal rekenen.

De muzikale inbreng van Suburbia

Spaarpot leeg
Almere heeft grote financiële problemen. Zo heeft de gemeente een structureel tekort van bijna 39 miljoen euro. Daarnaast heeft de gemeente geen geld in de spaarpot.

Om de problemen op te lossen gaat de gemeente fors bezuinigen. Dat betekent dat de gemeente minder geld gaat uitgeven. Daarnaast gaan de tarieven en de lokale belastingen voor bewoners en ondernemers omhoog. Op die manier verhoogt de gemeente de inkomsten. Iedereen in de stad gaat de bezuinigingsmaatregen voelen in de portemonnee.

Lees ook: Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

Met minder uitgaven en meer inkomsten hoopt het college van B & W de begroting van de stad vanaf 2025 sluitend te krijgen. Daarnaast zou een bedrag van 45 miljoen euro aan het einde van deze collegeperiode in de spaarpot moeten zitten.

Dat laatste is eerder afgesproken door collegepartijen PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Leefbaar Almere en CDA, die de nieuwe coalitie vormen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel