Trainingshuis stoomt jongvolwassen met problematische achtergrond klaar voor zelfstandig wonen

ALMERE • Vr 6 september 2024 | 7:04 • Vrijdag 6 september 2024 | 7:04

Jongvolwassenen die dakloos waren of met psychische problemen zitten, kunnen vanaf nu worden klaargestoomd om zelfstandig te gaan wonen. Dat kan in het zogeheten trainingshuis in de Almeerse Literatuurwijk.

Wethouder Froukje de Jonge heeft donderdagmiddag het pand aan de Manuscriptstraat officieel geopend. "Het is hartstikke fijn om deze voorziening te hebben, waarbij jongeren een beetje uit de hulpverlening komen, maar wel geholpen worden om te groeien en mee te kunnen doen aan de samenleving. Dit smaakt naar meer."

Het trainingshuis telt nu zestien bewoners die door vijf begeleiders worden ondersteund. De 23-jarige Rociano woont er inmiddels een maand. "Ik was dakloos. Het is een beetje mijn eigen schuld geweest. Dingen die ik moest doen, heb ik niet gedaan. En daardoor ben ik op straat terecht gekomen. Maar uiteindelijk kon ik gelukkig hier terecht, wat echt heel fijn is."

Zorginstellingen werken samen
Het woonproject is een samenwerking van het geestelijke gezondheidscentrum Het Kompass en stichting Ambulante Hulpverlening Midden Nederland. Directeur Erik van Malenstein van de stichting: "Het kunnen mensen zijn die geen thuis hebben en daardoor in de problemen zijn gekomen en stabiliteit nodig hebben. Maar ook mensen met een psychiatrische problematiek of een licht verstandelijke beperking."

Het trainingshuis is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Rociano hoopt dat er veel jongeren geholpen kunnen worden. "Het is belangrijk. Er zijn mensen die het echt nodig hebben. Ik ben blij dat er iets wordt gedaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel