Lelystad Airport twee weken dicht vanwege versleten taxibaan: 'Dit kon zo niet langer'

LELYSTAD • Do 5 september 2024 | 21:20 • Donderdag 5 september 2024 | 21:20

Op Lelystad Airport wordt sinds maandag hard gewerkt aan het opnieuw asfalteren van een rijbaan voor vliegtuigen. Samen met het vernieuwen van het dak van de verkeerstoren is de luchthaven hierdoor tot 16 september gesloten.

Het asfalteren van taxibaan Sierra was volgens directeur Jan Eerkens hard nodig. De toplaag van de rijbaan is door de vliegtuigjes van en naar de start- en landingsbaan de laatste tijd versneld afgesleten. "Wekelijks haalden we er dertig tot veertig kilo grind van af. Toen hebben we geconcludeerd: dit kan zo niet langer."

De rijbaan en alle afslagen naar de hangars van de bedrijven en naar de start- en landingsbaan krijgen een verse laag asfalt. Ook wordt de verlichting vernieuwd.

Verkeerstoren
Tegelijk krijgt de verkeerstoren een nieuw dak. De toren is in 2018 verhoogd om voorbereid te zijn op de komst van groot vliegverkeer. Het dak is hierbij toen niet vervangen en was nog de oorspronkelijke versie van 1998.

Door de werkzaamheden is de toren niet te gebruiken door de luchtverkeersleiders. Er is nog wel even overwogen om Lelystad Airport beperkt open te houden, maar dat bleek toch geen goede oplossing.

Aan de grond
Vanwege de sluiting kunnen gebruikers twee weken lang niet terecht op Lelystad Airport. Een aantal heeft hun toestel naar elders verplaatst om toch in de lucht te kunnen blijven. Veel anderen houden hun vliegtuigjes aan de grond.

Zo staan de hangars bij Wings over Holland deze twee weken voller dan ooit. Dat er niet gelest kan worden is volgens directeur Luuk van Hooijdonk een tegenvaller, maar geen ramp. "Als het twee weken slecht weer is, wordt er ook niet gevlogen."

Zelf besteedt het bedrijf de tijd aan onderhoud. Zo wordt van twee vliegtuigen de motor vervangen door een gereviseerd exemplaar. "Dan heb je het over de prijs van een kleine auto," zegt Van Hooijdonk.

Compensatie
Gebruikers die op Lelystad Airport zijn gevestigd, krijgen na de heropening op 16 september twee weken lang korting op de landingsgelden, zegt directeur Eerkens. Dit als tegemoetkoming voor de weggevallen inkomsten.

Luuk van Hooijdonk noemt de korting "een mooi gebaar", maar die is onvoldoende om het verlies aan inkomsten te compenseren. "Het is vandaag prachtig weer, dan had onze planning vol gezeten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel