Bezwaarmakers haken af, hypermodern testcentrum kan verder met de voorbereidingen

MARKNESSE • Do 5 september 2024 | 19:30 • Donderdag 5 september 2024 | 19:30

De ontwikkeling van een hypermodern testcentrum voor mobiliteit dat bij Marknesse moet komen, kan weer verder. De gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland zijn blij dat twee bezwaarmakers onlangs hun zaak tegen het testcentrum hebben ingetrokken.

Een bezwaarde omwonende en een boerenmaatschap wilden eigenlijk de gang naar de Raad van State maken. Maar ze zien daar om onduidelijke redenen toch vanaf. Daarmee is het bestemmingsplan voor het zogenoemde Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum (MITC) nu definitief, zegt de gemeente.

Vlieg- en voertuigen van de toekomst
Op de plek van het huidige Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum bij Marknesse moet over een aantal jaar een groot complex verrijzen dat zich helemaal richt op mobiliteit en infrastructuur. Op deze plek gaan de voertuigen en vliegtuigen van de toekomst ontwikkeld en getest worden.

Onder meer de Politieacademie krijgt een plekje voor een oefencentrum in Noordoostpolder. En ook het testcentrum van de RDW komt naar Marknesse. Beide instanties maken de overstap van een locatie naast Lelystad Airport. Over een maand starten de eerste voorbereidingen voor de verhuizing, tot tevredenheid van de RDW.

"Voor ons is dit een mooie mijlpaal. Nu het bestemmingsplan definitief is, kunnen we beginnen met de volgende stappen. We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de inschrijffase", laat Jantina Woudstra, algemeen directeur van de RDW weten.

Nog een paar jaar wachten
Eind 2027 moeten de eerste partijen zich gevestigd hebben aan de rand van het Voorster- en Waterloopbos. Voor de Politieacademie kan dat moment niet snel genoeg komen: "Onze huidige locatie in Lelystad is de politie echt van dienst geweest, maar qua faciliteiten zijn we toe aan een nieuwe stap naar een modern centrum."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel