Visserman diep geraakt door lied Zingen in de Zomer en veilt daarom meterlange heilbot

URK • Do 5 september 2024 | 14:06 • Donderdag 5 september 2024 | 14:06

Urker visserman Cees Bakker werd zo diep geraakt door een filmpje van Zingen in de Zomer dat hij een gevangen vis van één meter lang spontaan veilde voor het zangfestijn in het dorp. Het leverde donderdag 3.600 euro op. "Oh, het is schitterend, hè? Zo, wat mooi", zegt hij als hij het bedrag hoort.

De visserman van de UK-210 zat op zee toen zijn vrouw hem een filmpje doorstuurde. In de video was te zien dat het Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria het lied 'k Ben reizend naar die stad zong. Een bepaalde zin raakte hem: "Geen smart meer, daar omhoog. En we hebben als gezin veel smart meegemaakt."

Cees legt uit dat zijn gedachten direct naar zijn overleden zoon gingen. "En die was mij dierbaar. 28 jaar oud. Dat kwam boven, maar hij mag nu voor eeuwig zingen van God's goedertierenheid."

Kort na het zien van de video trekt Cees Bakker een heilbot van 34 kilo uit het water. "Toen dacht ik bij mezelf; nou deze heilbot gaan we schenken aan Zingen in de Zomer."

De veilingklok gaat lopen
De vis is donderdag geveild bij Visveiling Urk. Cees is erbij, net als medewerkers van het zangevenement. Als de heilbot aan de beurt is, neemt voorzitter Jan de Boer van Zingen in de Zomer het woord om op voorhand de bieders te bedanken voor hun gulheid. Dan wordt het stil in de ruimte terwijl iedereen de klok in de gaten houdt.

Na verloop van tijd wordt het eindbedrag van 3.600 euro bekendgemaakt. De organisatie van het evenement kan het geld goed gebruiken voor volgend jaar. In 2025 bestaat Zingen in de Zomer vijftig jaar en komt er een speciale jubileumeditie. Jan de Boer is verheugd over het eindbedrag: "Daar word je stil van. Dat hadden we totaal niet verwacht. Daar zijn we heel dankbaar en heel blij mee."

Hij vertelt dat de organisatie afhankelijk is van collecties en giften. "En als je dan zo'n gift krijgt op zo'n mooie donderdag dan word je als team heel blij."

Onzekere toekomst
De medewerkers van het zangfestijn zijn ontroerd door de gift van Cees. Niet alleen vanwege het verhaal over zijn zoon, maar ook omdat Cees aangeeft dat 2024 waarschijnlijk het laatste jaar is dat hij vist.

"Wij kunnen tegenwoordig niet meer", zegt de visserman daarover. "Het zijn allemaal gesloten gebieden. Overal windmolenparken en met strenge maagregelen op zee allemaal, dus je kan niet meer zo vissen zoals je 15 jaar geleden viste."

Daarover zegt Jan de Boer: "Je ziet toch hoe God dan doorwerkt door mensen heen. Hoe mensen bemoedigd worden door het zingen, door het geloof en wat dat voor impact heeft. Dat je ondanks alles, ondanks de stormen in je leven, wat je allemaal meemaakt, dat het dan zo'n impact heeft. Dat je zo'n donatie doet, dat je zo'n geste doet aan Zingen in de Zomer. Dat is voor ons goud waard."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel