Suburbia overleeft ondanks subsidiestop: nieuwe directeur zet in op samenwerking

ALMERE • Do 5 september 2024 | 5:56 • Donderdag 5 september 2024 | 5:56

Om Suburbia overeind te houden, moet het theatergezelschap intensief samenwerken met culturele instellingen, theatermakers, het bedrijfsleven, Almere City Marketing, de gemeente Almere en de provincie. Dat zegt de nieuwe artistiek directeur Eva Line de Boer.

Het voortbestaan van Suburbia is onzeker geworden. Dat komt doordat de subsidieaanvraag voor de komende drie jaar is afgewezen door het Fonds Podiumkunsten, dat het geld van de overheid verstrekt aan theatergezelschappen.

De Boer kon niet geloven dat een theatergroep als Suburbia geen subsidie krijgt. "Wij waren verbijsterd. Ik dacht echt dat een grap werd gemaakt. Ik was er gewoon op geen enkele manier vanuit gegaan dat we het niet zouden krijgen."

Onjuistheden in de beoordeling
De Boer is in ieder geval van plan om het besluit van het Fonds Podiumkunsten aan te vechten omdat de beoordeling gebaseerd is op onjuistheden, zegt zij.

Zo schrijft het fonds dat De Boer haar sporen heeft verdiend in het jeugdtheater, maar nog weinig ervaring heeft als artistiek leider van een groot gezelschap of als regisseur van bijvoorbeeld grootschalige musicals.

"Dat is niet juist", zegt ze. "Ik heb in mijn tienjarige carrière twintig voorstellingen gemaakt, waarvan maar drie voor jeugd. Daarnaast heb ik drie prijzen gewonnen, allemaal voor mijn werk voor volwassenen."

Suburbia blijft bestaan
De nieuwe artistiek directeur is er heilig van overtuigd dat Suburbia blijft bestaan. Zij verwacht grote steun vanuit de hele provincie omdat "Suburbia een belangrijk schakel is in de culturele keten", zegt De Boer.

Almere is voornemens om te bezuinigen op de hele culturele sector. De Boer hoopt dat dat niet voor Suburbia gaat gelden. "De gemeente Almere staat in ieder geval pal achter ons. Zij vinden het ongelofelijk belangrijk dat we blijven bestaan", zegt de artistiek directeur.

Ook de provincie is met de situatie van de theatergroep bezig en heeft volgens haar een werkgroep opgericht om het daarover te hebben. Almere City Marketing wil ook helpen. Verder wil De Boer ondernemers benaderen om te kijken of ze kunnen samenwerken, in welke vorm dan ook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel