Studenten ontdekken de kracht van taal op festival in Lelystad

LELYSTAD • Wo 4 september 2024 | 16:33 • Woensdag 4 september 2024 | 16:33

Vrolijke muzikale klanken, geuren van vers gemaakt voedsel en veel tentjes met workshops. Het grasveld tegenover De Kubus en het MBO College Lelystad is omgetoverd tot een festival waarbij het een komen en gaan is van studenten.

Drie dagen lang beginnen vele honderden studenten van het MBO College Lelystad het schooljaar met workshops waarbij taal centraal staat in de breedste zin van het woord. "Zoals beats maken met een iPad. Muziek is ook een taal. Dat is één van de achterliggende gedachten. Schilderen, muzikale improvisatie. Er is in de Kubus ook nog een voorstelling te zien, dus er zijn heel veel verschillende dingen rondom kunst, cultuur en taal", zegt Robbert van Uum van De Kubus.

'Taal is leuk'
Docente Bertina de Vries heeft het festival opgezet om studenten te laten ervaren hoe leuk het is om met taal bezig te zijn. Nieuw dit jaar is de samenwerking met De Kubus als organisator van het Taalfestival.

Volgens van Uum was één centrale locatie daarbij belangrijk en is het nu echt een festivalterrein geworden. "Wij hebben ervoor gezorgd dat we een festivalervaring kunnen neerzetten voor jongeren dat er vorig jaar nog niet was." Vorig jaar was het Taalfestival op drie verschillende plekken, namelijk in de bibliotheek, het gemeentehuis en in jongerencentrum SPOT!.

Workshops
Rappen, pizza’s maken, dansen en een karaokecaravan; het is een greep uit de workshops die de studenten kunnen kiezen. Ze worden gegeven in samenwerking met bijvoorbeeld de bibliotheek, Welzijn Lelystad en SPOT! Jongerencentrum.

Laatstgenoemde geeft onder meer een workshop hamburgers en wafels maken. Op de vraag wat dat met taal te maken heeft antwoord een student: "Ik heb geen idee."

De medewerker van SPOT! legt vervolgens uit dat eten een verbindende factor is, omdat iedereen wel iets met het consumeren van voedsel heeft. Wel heeft de student een duidelijke reden om juist voor deze workshop te kiezen. "Ik had vooral honger."

Verhalen vertellen
Het scala aan workshops is volgens Van Uum bewust breed en is er voor zelfontplooiing van de student. "De slogan van het festival is ‘Vertel je verhaal,’ dus eigenlijk verhalen vertellen met een aspect van taal. We proberen het verhaal van die jongeren, de identiteit van die studenten naar voren te halen doormiddel van kunst."

Het Taalfestival duurt nog tot en met vrijdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel