Studenten als 'biggetjes' geveild om klusjes te doen

DRONTEN • Wo 4 september 2024 | 13:18 • Woensdag 4 september 2024 | 13:18

De kersverse studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten werden woensdagochtend geveild aan de hoogste bieder op de jaarlijkse Biggenmarkt. De opbrengst van de veiling op het Meerpaalplein gaat dit jaar naar Alzheimer Nederland.

In een rap tempo komen de groepen 'biggetjes' op de hooibalen voor veilingmeester Gibert Bastiaanssen zitten. Met zijn luide stem zorgt hij ervoor dat de veiling in goede banen wordt geleid. ''50 euro! Wie biedt 50 euro?!"

Snel vliegen de eerste handen vanuit het publiek omhoog. "Ik zie 60 euro, 70 euro!", schreeuwt Bastiaanssen over het plein. Al snel klimt het bedrag op naar 120 euro, en dan blijft het stil. "120 euro, eenmaal, andermaal.....verkocht aan de meneer in het gestreepte shirt!"

Klusjes
De veiling, ook wel de biggenmarkt genoemd, is een terugkerende traditie waarbij de 'biggetjes', oftewel de eerstejaars studenten van de school, aan de hoogste bieder worden verkocht om een klusje te doen bij hun opkoper.

Voor de studenten is geveild worden een aparte ervaring. "Het is niet iets dat je elke dag meemaakt", zegt eerstejaars student Roos Klaver. "Maar ik vind het wel leuk om mee te doen."

Medestudent Richard Betten, die net met een klasgenoot is geveild voor 100 euro, vertelt dat hij van tevoren wel bang was gemaakt over sommige klusjes. "Er werd ons verteld dat we studentenhuizen moesten schoonmaken." Vandaag heeft Richard geluk vindt hij, want hij mag in een kas aan het werk.

Om te zorgen dat de bedragen netjes worden betaald, houdt Douwe van Chastelet, voorzitter van de introductieweek, een oogje in het zeil.

Hij merkt op dat er ieder jaar steeds meer studenten zijn die het niet zo zien zitten om geveild te worden. "Maar we weten ze altijd wel om te praten om mee te doen. Het is ook gewoon leuk om bij de mensen over de vloer te komen."

Ter plaatse bleken er te veel biggetjes te zijn voor het aantal bieders op het plein. De studenten waar niet voor geboden werd, moesten zichzelf afkopen voor 15 euro. Ze waren dan wel de rest van de dag vrij.

In totaal zijn er meer dan 500 studenten geveild. Het bedrag dat ze hebben opgehaald, wordt later bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel