Almeerse burgemeester Van der Loo nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad, 'best zware klus'

ALMERE • Vr 30 augustus 2024 | 12:16 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 12:16

Burgemeester Hein van der Loo wordt de nieuwe voorzitter van het Veiligheidsberaad. Dat is het overleg van alle 25 Veiligheidsregio's in Nederland. Het beraad denkt na over veiligheidsvraagstukken die nu spelen of in de toekomst belangrijk worden.

De leden van het Veiligheidsberaad zijn burgemeesters van gemeenten in de Veiligheidsregio's. Namens Flevoland is dat Van der Loo. Hij volgt Wouter Kolff op die burgemeester van Dordrecht was. Hij moet er mee stoppen omdat hij per 1 september de nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland wordt.

De leden van het Veiligheidsberaad kiezen de voorzitter uit hun midden. Kolff zei daarover in het radioprogramma Sven op 1: "Van der Loo heeft veel draagvlak onder de collega's. Het is toch best een zware klus, die je er bij krijgt als burgemeester. We hebben een open procedure gevoerd. Mensen konden zich melden en uiteindelijk is er unaniem gekozen voor Hein van der Loo."

"Er samen zijn"
Bij zijn verkiezing roemde Van der Loo zijn voorgangers: "Bij een ramp of crisis moet je er samen staan. Zo leveren we als veiligheidsregio’s een belangrijke bijdrage aan grote maatschappelijke opgaven. Zie de coronacrisis en de noodopvang voor Oekraïners en asielzoekers. Ik heb veel waardering voor de manier waarop mijn voorgangers Hubert Bruls en Wouter Kolff daarbij invulling hebben gegeven aan hun voorzitterschap."

Van der Loo wijst op het grote belang dat Nederland zich voorbereidt op nieuwe vormen van rampen en crises: "Nieuwe dreiging vraagt om permanente scherpte. Digitale ontwrichting, natuurbranden, uitval van de stroomvoorziening: de impact is enorm. Op zulke scenario’s moeten wij ons op de nieuwste manieren voorbereiden. Met blijvende samenwerking tussen veiligheidsregio’s, overheden, bedrijven, maatschappelijke partners en alle 18 miljoen inwoners van ons land. Samen veilig is mijn devies."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel