Ruim duizend klachten uit Almere over vliegtuigen sinds werk bij Schiphol

ALMERE • Vr 30 augustus 2024 | 7:33 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 7:33

Het aantal klachten uit Almere over vliegverkeer naar Schiphol is de afgelopen maanden ernorm toegenomen. Dat bevestigt het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), dat klachten over vliegverkeer rond Schiphol registreert.

Het totaal aantal klachten sinds begin juni is inmiddels de duizend gepasseerd. Met nog een paar dagen te gaan kwamen er in augustus 448 meldingen binnen. Over heel juli waren dat er 437 en in juni 144. Opgeteld zijn dat 1.029 meldingen.

Ter vergelijking: tussen januari en mei kwamen er bij het aanspreekpunt 384 meldingen uit Almere.

Zwanenburgbaan
De verklaring voor de extra klachten ligt volgens BAS bij de werkzaamheden aan een van de start- en landingsbanen op Schiphol. De Zwanenburgbaan is sinds 17 juni en nog tot half september beperkt in gebruik vanwege werkzaamheden aan het instrument landingssysteem (ILS). Dit systeem loodst vliegtuigen veilig naar de landingsbaan.

Het gevolg is dat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meer vliegverkeer afhandelt via de Polderbaan en de Buitenveldertbaan. En dat heeft gevolgen voor Almere, vooral als de Buitenveldertbaan wordt gebruikt.

Vliegverkeer naar de Buitenveldertbaan komt over Almere om ter hoogte van de Hollandse Brug op minder dan een kilometer hoogte op te lijnen voor de landingsbaan.

Uit oostelijke richting dalen vliegtuigen vanaf Lelystad over Almere, of ze passeren vanuit Gelderland langs Almere Hout. Toestellen uit het Westen draaien boven het IJmeer en Almere Poort richting Schiphol.

Wind
De wind is een andere factor. Omdat vliegtuigen altijd tegen de wind in landen en opstijgen, bepaalt de windrichting welke baan op Schiphol in gebruik is. De laatste weken was dat bij westen wind geregeld de Buitenveldertbaan, maar die was deze week ook voor startend verkeer open vanwege een oosten wind.

LVNL probeert het gebruik van banen over de dag te spreiden, zodat niet alle vliegtuigen altijd over hetzelfde gebied komen. Dit lukt niet altijd en omdat er tegen overtredingen nauwelijks wordt opgetreden, ligt dit beleid al jaren onder vuur.

Voor Almere is de extra overlast vanwege de Zwanenburgbaan medio september in principe voorbij, omdat dan de werkzaamheden zijn afgerond. Al kan dan het weer alsnog bepalen of er meer vliegverkeer via Almere naar Schiphol vliegt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel