Man zit per ongeluk ruim een jaar te lang in de gevangenis

LELYSTAD • Do 29 augustus 2024 | 14:05 • Donderdag 29 augustus 2024 | 14:05

Een man heeft bijna 13 maanden te lang in de gevangenis in Lelystad vastgezeten. De Nederlandse man had eigenlijk al in juni 2023 op vrije voeten mogen komen, maar de Franse autoriteiten lieten dit pas in juni van dit jaar aan Nederland weten.

De gevangene was in Frankrijk veroordeeld, maar mocht zijn straf in Nederland uitzitten. Het is niet duidelijk waar hij voor is veroordeeld. Nadat hij naar Nederland was overgebracht, hebben de Franse autoriteiten zijn straf verkort.

Het is niet bekend waarom dat is gebeurd. Wel staat vast dat de Fransen hun besluit niet direct met Nederland hebben gedeeld.

Pas op 11 juni dit jaar kwam hierover een bericht uit Frankrijk. Nederland heeft vervolgens om nadere uitleg gevraagd. Toen die toelichting op 2 juli binnenkwam, is geconcludeerd dat de man te lang vast heeft gezeten en is hij op 5 juli in vrijheid gesteld.

Strafoverdracht
Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld, kunnen hun straf soms uitzitten in Nederland. Hierover zijn binnen en buiten Europa afspraken gemaakt.

Een voordeel van het uitzitten van een straf in Nederland, is dat een gedetineerde hier alvast begeleiding kan krijgen voor een terugkeer in de maatschappij. Ook is het regime in Nederlandse gevangenissen vaak beter dan de omstandigheden in cellen elders.

Voor buitenlanders die in een Nederlandse cel vastzitten, is het ook mogelijk om overplaatsing naar het eigen land aan te vragen.

Schadevergoeding
Omdat de man te lang vast heeft gezeten, komt hij mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding. Of dat ook in dit geval zo is, kan het ministerie van Justitie en Veiligheid niet zeggen.

Om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen, moet de man naar de rechter stappen. Die zal dan onder meer bekijken in hoeverre de Nederlandse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de verlate invrijheidstelling.

Er zijn advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in dergelijke zaken. Behalve een vergoeding voor elke dag dat je onterecht vastzit, kun je ook een vergoeding vragen voor de gevolgen van dat te lang vast zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel