Tekort aan specialisten bij omgevingsdiensten 'zorgwekkend', aldus staatssecretaris

FLEVOLAND • Do 29 augustus 2024 | 9:45 • Donderdag 29 augustus 2024 | 9:45

Het is "zorgwekkend" dat omgevingsdiensten door personeelstekorten niet alle inspecties en controles kunnen doen. Maar het is aan hun opdrachtgevers de provincies en gemeenten om het tekort aan te pakken.

Dat antwoordt staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu op vragen van de SP en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Zij reageerden op berichten van de regionale omroepen van half juli dat personeelsgebrek het werk van de omgevingsdiensten belemmert.

Omgevingsdiensten controleren of bedrijven en boeren zich aan de wet- en regelgeving houden op het gebied van natuur en milieu. In Flevoland is dit sinds 2013 een taak van de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV). Directeur Anton Klijn zei in juli dat personeelstekorten zijn dienst dwingen tot scherpe keuzes.

Moeilijk te vinden
PVV-staatssecretaris Jansen, tot juli gedeputeerde van de provincie Flevoland, antwoordt dat de omgevingsdiensten vijf tot dertig procent van hun personeelsbestand niet kunnen invullen.

Vooral werknemers met specialistische kennis op het gebied van lucht, geluid en externe veiligheid en vergunningverleners zijn moeilijk te vinden.

Jansen zegt dat niet de rijksoverheid, maar de provincies en gemeenten verantwoordelijk zijn om het personeelstekort aan te pakken. Dit voorjaar zijn de omgevingsdiensten campagnes begonnen om hun naamsbekendheid te vergroten. De staatssecretaris kan niet aangeven hoeveel vacatures hierdoor inmiddels zijn ingevuld.

Eerder dit jaar spraken fracties in Provinciale Staten en in de gemeenteraad Lelystad hun zorgen over de OFGV en de personeelstekorten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel