Dinner Train failliet, veel onduidelijkheid voor mensen met ticket

FLEVOLAND • Wo 28 augustus 2024 | 15:08 • Woensdag 28 augustus 2024 | 15:08

Het bedrijf Dinner Train, dat ook adverteerde voor ritten in Almere en Lelystad, is door de rechtbank failliet verklaard. De onderneming bood luxe diners aan in een rijdende trein en kampte de afgelopen weken al met problemen. Daarom waren alle ritten geschrapt. De rechter heeft een curator aangewezen, die moet kijken of er nog een doorstart mogelijk is.

Dinner Train zette onlangs een streep door alle ritten omdat er technische problemen waren rond de rijtuigen waarvan gebruik werd gemaakt. Mensen die al hadden geboekt hoorden soms kort voor vertrek, en soms helemaal niet, dat hun trein niet meer zou rijden.

De trein had op 19, 20 en 21 juli Almere als start- en eindpunt en op 25, 26 en 27 oktober Lelystad.

Veel klachten van klanten
Het leek er meteen al op dat er ook financiële problemen speelden. Op sociale media klaagden veel gedupeerden dat ze het geld van hun reservering niet meteen terugkregen.

Dinner Train liet klanten weten dat ze eerst een voucher zouden ontvangen en dat het bedrijf iedereen later gefaseerd wilde terugbetalen. Wanneer mensen daarover vervolgens vragen stelden, reageerde het bedrijf niet of nauwelijks.

Of de gedupeerden hun geld nog terug zullen zien, valt te betwijfelen. Bij faillissementen staan consumenten met hun claims doorgaans achteraan in de rij.

Meldingen
Verzekeraar DAS heeft meerdere meldingen over Dinner Train binnengekregen. Maar op de vraag wat het bankroet precies voor consumenten betekent, wil een woordvoerster niet ingaan. "Wij hebben besloten om voorlopig even niks te zeggen om geen belangen te schaden van mensen die wij vertegenwoordigen."

Volgens vakbond FNV werkte Dinner Train vooral met zzp'ers. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die als bijbaan bijverdienden in de rijdende restaurants van het bedrijf.

De bond had ook al van krachten te horen gekregen dat Dinner Train hen niet meer uitbetaalde. Sommige zzp'ers zouden nog duizenden euro's tegoed hebben van het bedrijf.

Eerder ook al failliet
Dinner Train ging in 2019 al eens failliet. Het materieel en de merknaam Dinner Train werden daarna met de hulp van een aantal investeerders overgenomen door Train Charter Events van ondernemer Tim Beltz.

Onder de naam Train Events bood Beltz eveneens de mogelijkheid voor bijvoorbeeld bedrijven om een trein als rijdende evenementenlocatie te boeken. Ook die activiteiten zijn nu failliet.

Het bedrijf zelf en ook de curator waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel