Landelijke computerstoring treft ook gemeente Dronten, Lelystad, Almere en KNRM

FLEVOLAND • Wo 28 augustus 2024 | 12:34 • Woensdag 28 augustus 2024 | 12:34

Meerdere gemeenten kampen met een digitale storing. Ook de gemeente Almere en Lelystad hebben er last van, laten woordvoerders weten. In Dronten is de storing inmiddels weer voorbij.

De gemeente Lelystad laat weten dat Lelystedelingen vandaag wel een rijbewijs aan kunnen vragen, maar dat het niet met zekerheid te zeggen is wanneer de gemeente de aanvraag door kan sturen naar het RDW. Daarom is een spoedaanvraag vandaag niet mogelijk.

Mensen die het bericht hebben ontvangen dat ze hun rijbewijs in Lelystad kunnen ophalen, kunnen dat vandaag ook gewoon doen.

Identiteitsbewijzen ophalen in Almere ook onmogelijk
Bij de gemeente Almere veroorzaakt de storing ook problemen. Als gevolg van deze storing is het momenteel niet mogelijk om identiteitsbewijzen zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen of op te halen.

Ook kunnen bij de snelbalie geen digitale aanvragen gedaan worden voor levensonderhoud, bijzondere bijstand of individuele inkomenstoeslag.

De gemeente meldt dat inwoners die een afspraak hebben gemaakt voor het aanvragen of ophalen van een identiteitsbewijs, een persoonlijk bericht ontvangen als hun afspraak niet doorgaat. Inwoners worden verder op de hoogte gehouden via de website en socials van de gemeente Almere.

Ook storing bij Dronten
De gemeente Dronten had ook last van de storing. Hierdoor konden Drontenaren geen rijbewijs aanvragen of ophalen, meldt de woordvoerder. Afspraken werden daarom afgebeld totdat de storing voorbij was. Dat werd elk uur gemonitord.

Ook op de website van de gemeente was het niet mogelijk om digitale producten te bestellen, omdat daarvoor een DigID-inlog nodig is. Deze service had ook last van de storing. Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart was nog wel mogelijk.

Inmiddels is de storing bij Dronten opgelost. Er is weer verbinding met het RDW waardoor rijbewijzen weer aangevraagd en uitgegeven kunnen worden.

De gemeente Noordoostpolder en Urk laten weten dat zij geen last hebben van de storing. Het is nog niet bekend of de storing voor Zeewolde gevolgen heeft.

Storing komt van Defensie
De oorzaak van de storing is het gevolg van een storing op het Defensienetwerk. De systemen die gebruikmaken van dit netwerk liggen plat. Gemeente Dronten maakt daar ook gebruik van.

De storing trof ook de telefoon- en radioverbinding van de Kustwacht en het alarmerings- en communicatiesysteem van de veiligheidsregio's. Daarom luisterde de KNRM Lelystad en Urk via de marifoon mee om te zien of zich ergens incidenten voordeden. Rond 15:30 deden de systemen van de veiligheidsregio in Flevoland het weer.

Ook het Openbaar Ministerie en vliegveld Eindhoven hebben te maken met gevolgen. Bij Eindhoven is tot zeker 17:00 uur geen vliegverkeer mogelijk.

Geen hinder bij ziekenhuizen
Het Nationaal Cyber Security Centrum sprak eerder op de ochtend van een "storing in een datacenter".

Het ministerie van Defensie werkt hard aan een oplossing, laat een woordvoerder weten. Ziekenhuis St Jansdal meldt dat er in de ziekenhuizen in Lelystad en Harderwijk geen problemen zijn.

Ook het Antonius ziekenhuis in Sneek, waar veel inwoners van Noordoostpolders naartoe gaan, ondervindt geen hinder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel