Almeerders kunnen in september bruin water uit de kraan krijgen

ALMERE • Wo 28 augustus 2024 | 10:15 • Woensdag 28 augustus 2024 | 10:15

Is de witte was komende maand ineens bruin als het uit de wasmachine komt? Daar moeten Almeerders niet raar van opkijken, waarschuwt waterleidingbedrijf Vitens. Vanaf woensdag 4 september worden de leidingen in Almere schoongespoeld. Hierdoor kan het water wit, bruin of zelfs helemaal niet uit de kraan komen.

Het waterleidingbedrijf waarschuwt voor een lage waterdruk en aangetast water, en dan specifiek voor bruin verkleurde was. Vitens benadrukt dat het verkleurde water niet schadelijk is voor de gezondheid.

Het onderhoud duurt tot en met 25 september. Wanneer welke straat aan de beurt is, is nog maar de vraag. Vitens kan dit naar eigen zeggen van tevoren niet aangeven.

Geen verwachtingen scheppen
Als de Vitens-busjes door de straat rijden, kan er vanuit worden gegaan dat de leidingen daar aan de beurt zijn, stelt het waterleidingbedrijf. "Om geen verwachtingen te scheppen die we niet kunnen waarmaken houden we een ruime periode aan." Op www.waterstoring.nl staat op de dag zelf aangegeven in welke straat de werkzaamheden plaatsvinden.

Wasserette-eigenaar Aram van SoapClub gaat zijn bedrijf aan de Cinemadreef er niet om sluiten. "Drie weken dichtgaan, is eigenlijk voor niemand een optie. Niet voor onze klanten, ook niet voor ons", zegt hij.

Tips van de wasserette
Wel heeft de ondernemer twee tips voor Almeerders die net een wasje aan het draaien zijn op het moment dat het bruine water uit de leidingen gutst: "Hou de kleding nat en spoel de machine opnieuw als het water weer helder is." Op die manier trekt de kleur niet in de was en moet het snel weer schoon worden.

Mensen zijn vaak geneigd om veel meer wasmiddel te gebruiken dan nodig, vertelt Aram. "Maar eigenlijk is te veel wasmiddel nooit goed voor de machine", legt hij uit.

Om te zorgen dat de wasmachine weer schoon is van binnen, raadt hij aan om een wasprogramma te draaien met een lege trommel. In plaats van wasmiddel, moet er dan zuiveringszout in het vakje. "Even een half zakje baking soda erin knallen. En dan zo heet mogelijk wassen."

Voorzorgsmaatregelen
Vitens laat weten dat er niks aan de hand is met het water. "Het gaat om reguliere werkzaamheden", aldus een woordvoerder. "Ieder jaar wordt de kwaliteit van drinkwater in de leidingen per deel gemonitord en indien nodig of preventief schoongespoeld."

Mocht het water inderdaad bruin zijn na de werkzaamheden, dan raadt de woordvoerder aan om de kraan die het dichtst bij de watermeter zit, door te spoelen. "Dat is vrij eenvoudig. Laat het water enkele minuten flink doorstromen. Zo laten mensen schoon water weer hun woning binnenkomen."

‘We gaan het meemaken’
De wasserette aan de Cinemadreef heeft nog geen aankondiging van de werkzaamheden ontvangen, maar volgens Vitens komt heel Almere aan bod. "We gaan het zien en meemaken", zegt Aram.

"Als mensen niet tevreden zijn of als iets aan de hand is, krijgen ze altijd hun geld terug en dan zet ik hem weer aan. Maar we’ll cross that bridge when we get there."

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel