Verhalen over de complexe wereld van de boer, 'Ik snap nu waarom ze met een trekker de snelweg op gaan'
Verhalen over nieuwe generaties boeren die tegen allerlei problemen aanlopen. Of juist van ervaren agrariërs die gefrustreerd raken door alle regels en wetgeving. Deze verhalen werden dinsdag verteld door acteurs van Theatergezelschap Karavaan op het praktijkcollege van de Aeres Hogeschool in Dronten. Het publiek bestond uit docenten van de agrarische opleiding en het doel was om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar beter begrijpen.
De verhalen zijn gebaseerd op ervaringen van boeren die bijvoorbeeld in de media kwamen. Zo stortte een aardappelteler in Hoorn 6.000 kilo aardappelen voor het hoofdkantoor van supermarktketen DEEN, omdat die haar aardappelen niet meer afnam, maar ze uit Israël haalde. Van dit verhaal werd een monoloog gemaakt dat verteld werd door actrice Marit Hooijschuur.
Voor haar was het een leerzame ervaring: "Ik heb nu echt beter zicht op waarom boeren met een trekker de snelweg op gaan. Dat het niet zozeer kwade boeren zijn die geen zin hebben in verandering, maar mensen die heel erg hun best doen en al heel veel hebben veranderd. En dat dit steeds niet genoeg is." Ibrahim wordt boer
Een andere monoloog ging over boer Ibrahim, die een opleiding volgt om boer te worden. Ibrahim werd gespeeld door Amin Ait Bihi. Het verhaal doet denken aan de enige Marokkaanse boer van Nederland.
Omdat de acteurs de teksten voordragen in de aardappelschuur of tussen de koeien komen de verhalen nog meer tot leven. Dinsdagmiddag was het aan docenten van de Aeres Hogeschool om de verhalen aan te horen. "Wij hebben het ook over dit soort dingen in de lessen", vertelt initiatiefneemster Carolien Oostveen, tevens docent op Aeres. "Door dit de collega's te laten zien en de reflectie die er in de monologen te horen is, kun je op een andere manier gesprekken voeren."
Elkaar begrijpen
De verhalen werden 's avonds verteld voor allerlei geïnteresseerden. Oostveen hoopt dat het mensen dichter bij elkaar brengt: "Het is belangrijk om te leren dat anderen niet altijd je vijand zijn. En dat je door ontmoeting elkaar beter leert begrijpen. Dan kun je het wel oneens blijven, maar je begrijpt elkaar wel beter."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...