Relatief weinig orgaandonoren in Almere, Lelystad en Urk, komt waarschijnlijk door religie

FLEVOLAND • Wo 28 augustus 2024 | 6:33 • Woensdag 28 augustus 2024 | 6:33

In Almere, Lelystad en Urk zijn relatief weinig mensen bereid om na hun dood een orgaan af te staan. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft inzicht gekregen in het Nederlandse donorregister. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse volwassenen dat zich in het donorregister heeft geregistreerd, geeft geen toestemming om orgaandonor te worden.

In Almere ligt dat aantal significant hoger: 51 procent. Ook in Lelystad (50 procent) en op Urk (46 procent) ligt het percentage hoger dan gemiddeld.

Het gaat hier dus om de mensen die 'Nee' zeggen binnen de groep volwassenen die de moeite heeft genomen om zich te registreren in het donorregister.

In elke gemeente is er daarnaast ook nog een aanzienlijk aantal volwassenen dat zich helemaal niet geregistreerd heeft. In dat geval wordt je in principe na je dood donor, tenzij je nabestaanden expliciet aan een arts kunnen aangeven dat jij echt niet je organen wilde doneren.

Waarom niet?
Volgens Tanja Traag van het CBS is er geen onderzoek gedaan naar de reden voor mensen om te weigeren, maar aan de hand van de bevolkingssamenstelling durft ze wel een verklaring te geven.

"Voor Urk vermoeden wij dat religie een belangrijke rol speelt." Ook in andere gemeenten waar veel christenen wonen, zijn weinig orgaandonoren te vinden.

Dat het aantal orgaandonoren in Almere en Lelystad laag ligt, is ook in lijn met de rest van Nederland. Dat geldt namelijk voor veel grotere steden.

Dat valt volgens Traag ook te verklaren aan de religieuze achtergrond van de inwoners, maar dan vooral die van mensen met een migratieachtergrond. "De Turkse en Marokkaanse gemeenschap is daar groter. Dus het heeft te maken met de bevolkingsstelling, en hoe orgaandonatie past binnen hun leefwereld."

Percentage van het aantal volwassenen dat zich heeft geregistreerd en daarbij 'Nee' heeft ingevuld:
- Almere: 51 procent
- Dronten: 39 procent
- Lelystad: 50 procent
- Noordoostpolder: 40 procent
- Urk: 46 procent
- Zeewolde: 35 procent
- Nederlands gemiddelde: 41 procent

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel