Man die vrouw (43) doodreed op Markerwaarddijk wordt drie keer zo hard gestraft na hoger beroep

LELYSTAD • Di 27 augustus 2024 | 18:15 • Dinsdag 27 augustus 2024 | 18:15

De man die in januari 2021 een vrouw van 43 uit Lelystad doodreed op de Markerwaarddijk moet langer de cel in. Hij kreeg aanvankelijk een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De man tekende zelf hoger beroep aan en heeft nu een hogere gevangenisstraf opgelegd gekregen: drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De rechtbank oordeelde in april vorig jaar dat de 36-jarige man uit het Noord-Hollandse Venhuizen zich schuldig had gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij haalde in over een dubbele, doorgetrokken streep op een besneeuwde dijk van Lelystad naar Enkhuizen. Dat deed hij op een moment dat er zichtbaar een tegenligger aankwam.

Verder reed hij over het hele traject te hard, alleen was niet vast te stellen hoe hard hij reed toen hij uiteindelijk een aanrijding veroorzaakte met de auto waarin de vrouw zat, die bij het ongeluk overleed. Haar partner, die ook in de auto zat, raakte zwaargewond.

Hoger beroep
De man ging in hoger beroep met als inzet een lagere straf. Hij deed dit volgens het hof in Leeuwarden met een andere proceshouding. Zo gaf hij nu toe dat hij een inhaalmanoeuvre had ingezet en dat hij te hard had gereden. Bij het eerdere proces ontkende hij dat nog.

Het hof was - net als de rechter vorig jaar - van oordeel dat er sprake is van roekeloos rijgedrag. De rechter heeft echter ook gewezen op de uitbreiding van het begrip 'roekeloosheid' in de rechtspraak. Daardoor kan meer verkeersgedrag als roekeloos worden aangemerkt. Het gevolg daarvan is dat er ook meer gradatie ontstaat in de mate van straf voor roekeloosheid.

Tegen dit licht was het hof van mening dat de eerder opgelegde straf in onvoldoende mate recht deed aan hetgeen er was gebeurd. De eerder opgelegde straf was te mild volgens de rechter en van een lichtere straf, die de veroordeelde bepleitte, was dus al helemaal geen sprake.

Daarbij werd ook nog een keer benadrukt dat de man bekend was met de verkeerssituatie en dus wist dat inhalen op de dijk verboden was. Ook werd hem zwaar aangerekend dat hij geen rekening heeft gehouden met de slechte weersomstandigheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel