Man kampeert na huisuitzetting in park, buren blij dat hij huurwoning uit is

LELYSTAD • Ma 26 augustus 2024 | 21:19 • Maandag 26 augustus 2024 | 21:19

Fietsers en wandelaars in de Kempenaar in Lelystad kunnen al een paar dagen hun ogen niet geloven; een wit bestelbusje met een televisie erop, tientallen spullen uitgestald en een groots opgezette tent. Iemand kampeert er al een tijdje op de openbare groenstrookje.

Er ligt een gitaar, een badmintonracket en in een pannetje, die op een stoel staat, zitten nog etensresten. 's Middags is de kampeerplek verlaten. De bus is niet op slot, maar wel leeg en de tent is ingezakt. Lelystedelingen die langslopen kijken verbaasd om zich heen.

"Dat is hij, van verderop in de straat", reageert een buurtbewoner. Navraag leert dat de bewoner recentelijk uit een sociale huurwoning is gezet. "We hadden al lange tijd overlast", zegt een buurvrouw in de straat.

Als Omroep Flevoland 's avonds nog een keer langsgaat, ligt er een man in het bestelbusje. Hij heeft net een kopje koffie gezet en steekt een sigaret op.

'Flabbergasted'
De man vertelt dat hij inderdaad uit zijn huis is gezet. Hij zou ook al een nieuwe huurwoning hebben, maar hij kan zich er maar niet toe zetten om te verhuizen. Hij is 'flabbergasted', omdat zijn hond is 'afgepakt en afgemaakt'.

Tijdens het gesprek komen er twee agenten langs, om poolshoogte te nemen bij de man. Een van hen bevestigt dat er inderdaad een hond in beslag is genomen en dat die op aanraden van de dierenarts een spuitje heeft gekregen. Overigens is dat niet zomaar gebeurd, verzekert de agent. Er zou veel tijd en onderzoek aan vooraf zijn gegaan, voordat er is besloten om de hond in beslag te nemen en te laten inslapen.

De kampeerder krijgt de opdracht om de spullen op te ruimen en het bestelbusje te verplaatsen. Dinsdagochtend komt dezelfde agent weer langs, en als het dan niet in orde is, schrijft hij een boete uit.

Maar iemand anders zal de bestelbus moeten verplaatsen voor de man, want zijn rijbewijs is ingenomen. Het rijbewijs was eerder al ongeldig verklaard. Ook is de APK van het busje al ruim twee jaar verlopen.

'Gebeurde van alles'
Omwonenden zeggen dat de man vanuit zijn huis vaker voor overlast zorgde. Een van hen legt uit dat er vaak mensen in de straat kwamen, het huis inliepen en meteen weer weggingen. "Waarom zou je nog geen dertig seconden een huis ingaan en dan weer vertrekken? En dat gebeurde heel vaak."

Buurtbewoners geven aan dat het huurhuis donderdagochtend ontruimd is. "Ze kwamen aan met vier politieauto's en er was een wagen voor de dieren." Uit het huis zouden heel veel spullen zijn gehaald. "Het was echt een zooitje." Sindsdien zou de bewoner in het parkje, pal achter het huis wonen.

Handhaving
Wildkamperen in een park is niet de bedoeling, zegt de gemeente Lelystad. "We zijn bekend met de situatie en handhaving is ook langs geweest om in gesprek te gaan."

Volgens de gemeente gaat handhaving dinsdagochtend weer langs. "We willen wel de gelegenheid geven voor de persoon om een andere locatie te vinden, je mag daar niet kamperen", zegt een woordvoerder. "Als de persoon niks kan vinden of heeft gevonden, zullen we daarbij helpen."

Buurtbewoners laten weten blij te zijn dat de rust is teruggekeerd in de straat. Ondertussen staan de spullen nog steeds in het parkje, de koffie is inmiddels op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel