Renovatie van kunstwerk Sea Level van start: 'Nu blijft het 1000 jaar staan'

ZEEWOLDE • Ma 26 augustus 2024 | 17:02 • Maandag 26 augustus 2024 | 17:02

Na een lange periode van plannen en overleg over de kosten is maandagochtend gestart met de renovatie van Sea Level in Zeewolde. Het landschapskunstwerk, dat onderdeel is van Land Art Flevoland, bestaat uit twee betonnen muren en symboliseert de hoogte van de zee.

De stalen constructie is aan het roesten, de anti-graffitilaag verweert en het beton laat los. De muren die kunstwerk Sea Level vormen staan er niet meer zo bij als toen ze in 1996 gebouwd werden.

Kunstwerk wordt zelfhelend
Al het beton wordt weggehaald en gerecycled tot 'zelfhelend' beton. Er worden speciale bacteriën toegevoegd die zichzelf kunnen herstellen bij beschadiging.

Daarnaast wordt de staalwapening vervangen door basaltwapening, dat een lagere CO2-uitstoot en heeft en niet kan roesten. "Na deze renovatie blijft het 1000 jaar staan", verzekert projectleider Jaap Wiedenhof.

Nalatenschap van kunstenaar
De kosten van de renovatie: ongeveer 1 miljoen euro. Die worden grotendeels betaald door een trustfond de kunstenaar zelf, Richard Serra, omdat hij het belangrijk vond dat zijn werk op een duurzame en tijdsbestendige manier zou worden hersteld.

In maart overleed de kunstenaar, maar zijn weduwe beloofde de afspraak na te komen en de renovatie nog steeds te betalen. Ook de provincie betaalt mee; die komt met zo'n 175.000 euro over de brug.

De gemeente Zeewolde komt er goed vanaf: die hoeft geen cent bij te leggen. Toch was het wethouder Erik van de Beld die als eerste de sloophamer in de muur mocht zetten. De werkzaamheden zijn voor de kerst afgerond.

Belangstellenden nemen een stukje mee

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel