Historische Dakota maakt laatste vlucht vanaf Lelystad

LELYSTAD • Ma 26 augustus 2024 | 15:41 • Maandag 26 augustus 2024 | 15:41

Lelystad Airport heeft zondag afscheid genomen van het historische vliegtuig Dakota. De 80 jaar oude Douglas DC-3 kwam afgelopen weekeinde voor de laatste keer naar het poldervliegveld, omdat DDA Classic Airlines er na dit jaar mee stopt.

DDA ziet zich genoodzaakt om na 42 jaar te stoppen, omdat de kosten om te vliegen volgend jaar onverantwoord hoog dreigen te worden. Zo is de luchtvaartmaatschappij meer kwijt aan landingsgelden en wordt de huur van een hangar op Schiphol te duur. Ook willen steeds minder vliegvelden dat de ronkende Dakota op bezoek komt vanwege geluidsoverlast.

De DC-3 "Prinses Amalia" dateert uit 1944 en heeft nog meegedaan aan de geallieerde invasie in Normandië op D-Day. Ook speelde zij een rol tijdens de slag om Arnhem in september 1944. Volgende maand maakt het bij de herdenking van 80 jaar Operatie Market Garden de laatste rondvluchten.

De uit 1944 daterende Dakota werd kort na de oorlog door prins Bernhard gekocht en diende tot 1961 als eerste regeringsvliegtuig. Daarna werd het gebruikt voor passagiersvluchten.

Eerbetoon
De Dutch Dakota Association heeft Lelystad Airport tot twee keer toe als thuisbasis gehad. De eerste keer stond zij bij het Aviodrome, maar na het faillissement van het luchtvaartthemapark in 2011 verhuisde zij naar Schiphol.

Later keerde zij terug naar Lelystad bij de Catalina Hangar, totdat het watervliegtuig en de hangar in 2019 werden verkocht.

Het afscheid in Lelystad trok veel bekijks. Tientallen toeschouwers zagen hoe de brandweer van het vliegveld een eerbetoon bracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel