Noodweer afgelopen weekend heeft grote gevolgen voor fruittelers: 'Alles is verloren'

DRONTEN • Ma 26 augustus 2024 | 13:47 • Maandag 26 augustus 2024 | 13:47

Het noodweer van afgelopen zaterdag heeft grote gevolgen voor meerdere fruittelers in de provincie. "Hoe ik de storm ben doorgekomen? Slecht. Alles is verloren", zegt Ronald Buis uit Dronten.

De fruitteler aan de Boudewijnlaan in Dronten is momenteel met zijn medewerkers druk bezig om zijn peren zo snel mogelijk te plukken. "Er zitten misschien nog wel een paar goede peren tussen, maar het is onmogelijk om ze allemaal te controleren." Buis legt uit dat het niet rendabel is om elke peer te inspecteren op mogelijke schade.

Fruitteler Ronald Buis laat zien wat de schade is:

Afgelopen zaterdag trok een noodweer met harde wind, regen, hagel en onweer over de provincie. Buis vermoedt dat collega's tientallen meters verderop ook zwaar zijn getroffen, maar net iets meer geluk hebben gehad dan hij. "Ik had het idee dat die bui in volle hevigheid hier los is gegaan."

Een taxateur was zondag al aanwezig op zijn bedrijf om de schade op te nemen. "Het was eigenlijk direct wel duidelijk dat alles verhageld is."

Lees ook: Plaatselijk noodweer in Flevoland: vrouw krijgt in Lidl plafondplaten op haar hoofd

In de fles
De Dronter fruitteler is nu bezig om de peren zo snel mogelijk van de bomen te halen, omdat de kwaliteit snel achteruitgaat. Het fruit wordt straks verwerkt tot sap, wat nog een kleine opbrengst oplevert. "Maar het is een schijntje van wat je normaal gesproken krijgt", zegt hij. "Binnen enkele dagen zit het in de fles."

Ook andere fruittelers in de regio hebben schade opgelopen door het noodweer. Robert Elshof kwam er naar eigen zeggen redelijk goed vanaf. Zijn bedrijf aan de Van den Hamlaan in Dronten zit een paar honderd meter van het bedrijf van Ronald Buis. "Er is een aantal peren van de bomen gewaaid en we hebben lichte hagelschade, maar we hebben nog geluk gehad.

Elshof zegt dat de taxateurs momenteel de schade in kaart brengen. Hij verwacht tienduizenden euro's schade. "Is de oogst volledig verhageld, dan praat je al snel over honderdduizend euro schade."

De storm van afgelopen zaterdag vond plaats tijdens de oogstweken. "Als je de oogst dan binnen vijf minuten verloren ziet gaan, dan is dat wel een harde klap", zegt Elshof.

Buis reageert ondanks de schade nog vrij opgewekt. "Het is gebeurd. Nu moeten we de rug rechten om ze er snel vanaf te halen. Een beetje sikkeneuren helpt dan niet."

Verzekering
Ook prijst hij zich gelukkig. De fruitteler was de afgelopen 30 jaar niet verzekerd. "Afgelopen zomer dacht ik, laat ik het maar weer eens doen", zegt hij. Daarnaast was hij vorige week woensdag al begonnen met oogsten, waardoor de helft van het fruit al was geplukt.

Het was ook al een slecht fruitjaar, zegt Robert Elshof. "Het is de kleinste oogst in 10 jaar. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de prijzen", zegt hij. "Maar ik verwacht niet dat de consument hier veel van zal merken. Een dubbeltje per kilo is voor ons al heel veel geld", maar hij benadrukt dat tien cent extra voor de consument anders wordt ervaren omdat het om andere hoeveelheden gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel