Asiel voor oude auto's trekt liefhebbers uit heel Nederland naar Lelystad

LELYSTAD • Zo 25 augustus 2024 | 19:46 • Zondag 25 augustus 2024 | 19:46

Autoliefhebbers uit heel Nederland komen speciaal naar Lelystad voor het zogenoemde auto-asiel. Het asiel van de broers Gijs en Joost van Asselt adopteert volgens eigen zeggen auto's die 'een derde, vierde, vijfde of zesde leven verdienen'.

De liefde voor oude techniek en bijzondere en oude auto's hebben de mannen van huis uit meegekregen. Opa zat ook in het vak en vader Van Asselt werd eveneens met het virus besmet. De broers knutselden als kind al aan brommertjes en later ook aan kapotte auto's. Die werden met kunst en vliegwerk gerepareerd, zodat ze er in konden rijden.

Jaren geleden begonnen ze als hobby met hun asiel. Inmiddels heeft Joost zijn baan in het onderwijs vaarwel gezegd en van het asiel zijn werk gemaakt. Broer Gijs staat nog wel voor de klas, maar hij is in zijn vrije tijd ook altijd met de wagens bezig.

Ze repareren en onderhouden auto's op leeftijd, waarna die terug kunnen naar de eigenaar. En ook afgedankte of compleet versleten, maar klassieke exemplaren kunnen in Lelystad terecht. Die wagens krijgen een plaatsje in een van hun loodsen.

Vies oud hondje
Joost en Gijs vergelijken de auto's met een oud vies hondje, of een zielig katje dat opgevangen moet worden. Een asiel redt dat soort dieren, en de broers redden dat soort auto's, zodat ze niet naar de sloop gaan. "Wij zien vaak nog wat in een auto waar anderen allang niks meer in zien", aldus Gijs van Asselt.

Ze begrijpen dat die aanpak financieel niet per se het meeste opbrengt, maar daar gaat het de mannen niet om. Zij vinden het sleutelen en het contact met de meest uiteenlopende eigenaren het mooiste. Grote winst hoeft er niet gemaakt te worden. Joost: "Als je gelukkig bent... Dat is het belangrijkste denk ik. Geld is ook maar een ding, hè."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel