OM wil celstraf voor wapenleverancier overval hotel Best Western Almere

ALMERE • Vr 23 augustus 2024 | 16:18 • Vrijdag 23 augustus 2024 | 16:18

Het is nog steeds niet bekend wie de daders waren van de gewelddadige overval op het Best Western hotel in Almere Stad op oudejaarsavond 2020. Twee mannen van 22 en 25 jaar uit Almere moesten vrijdag voor de rechtbank verschijnen vanwege mogelijke betrokkenheid.

Volgens het openbaar ministerie kon de oud-werknemer die informatie gaf over de kluis van het hotel niet weten dat er een overval ging volgen. De 25-jarige zou moeten worden vrijgesproken. De 22-jarige Almeerder, die de informatie opvroeg en mogelijk de daders een uitvalsbasis verschafte, hangt een celstraf van 2 maanden boven het hoofd.

De rechtszaak vond plaats in Arnhem, omdat een familielid van een van de slachtoffers bij de rechtbank in Lelystad werkt. Het slachtoffer was vrijdag wel aanwezig bij de zitting. Tijdens een emotionele verklaring deed ze uit de doeken hoe ze een pistool tegen haar gezicht kreeg en werd bedreigd met een hamer. Ze keek de dood in de ogen. Door PTSS heeft ze nog steeds moeite met werk en dagelijks leven. Als het aan het OM ligt krijgt ze 6.000 euro smartengeld van de overvallers of medeplichtigen.

Overvallers onvindbaar
Het is nog steeds een mysterie wie de overvallers waren. Volgens signalementen gaat het om twee minderjarige jongens. Ze kwamen op 31 december 2020 iets voor half acht ’s avonds binnenvallen en vroegen om de inhoud van een speciale kluis.

Ze hadden dus wel iets aan de informatie van de oud-medewerker. Maar de buit was mager. Er lag nauwelijks geld in de kluis, omdat het hotel niet meer contant afrekende. Net zo snel als ze waren gekomen, waren ze weer verdwenen. Ze vluchtten via het WTC naar een woning aan de Regentessenweg. Later bleek uit camerabeelden dat ze van daaruit ook waren vertrokken. Ze werden echter nooit meer getraceerd.

Wapens geleverd
De bewuste woning was van een familielid van de nu 22-jarige Almeerder. Hij was in 2020 betrokken bij meerdere overvallen in zijn woonplaats, waaronder die op een telefoonwinkel. Hij is veroordeeld omdat hij het initiatief had genomen en wapens had geleverd. Het OM verdenkt hem ervan dat hij dat ook deed bij de overval op het hotel.

Bij het onderzoek naar die andere overvallen is zijn telefoon in beslag genomen en daarop trof de politie gesprekken aan met de oud-medewerker van Best Western. Die kon zich daar niks meer van herinneren, zo verklaarde hij in de rechtszaal. Hij wist ook niks van de overval, totdat hij maanden later werd aangehouden. De officier van justitie vroeg om vrijspraak voor de oud-medewerker.

Twee maanden cel
Voor de 22-jarige had het OM een celstraf van 4 maanden willen eisen, maar omdat de zaak om allerlei redenen al zo lang duurde bracht de officier van justitie dat terug tot twee maanden. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel