Gevaarlijke, vraatzuchtige Aziatische wesp rukt op in Flevoland

FLEVOLAND • Wo 21 augustus 2024 | 11:42 • Woensdag 21 augustus 2024 | 11:42

Imkers houden hun hart vast: de Aziatische hoornaar is dit seizoen zeker dertien keer waargenomen in Flevoland, zo constateert de Nederlandse Bijenvereniging Noordoostpolder-Urk (NBV). De invasieve exoot is al een tijdje bezig met een opmars vanuit Zuid-Europa. Het diertje komt oorspronkelijke uit Azië.

"De Aziatische hoornaar rukt de kop en het onderlijf van bijen af. En hij eet het borststuk”, vertelt Bert van den Brink van de bijenvereniging over het vraatzuchtige insect. Het beestje zorgt volgens hem ook voor veel paniek onder de bijen. "Die stress is vaak ook dodelijk voor het bijenvolk."

De hoornaar is herkenbaar aan zijn zwarte lijf en een oranje vlek op de achterkant. Imkers vrezen de wesp die hier niet thuis hoort. "We horen alarmerende verhalen uit België, waar in 1 jaar tijd dertig procent van de bijenvolken sterft door de Aziatische hoornaar."

Pijnloze dood
Imker Andrés Briston ontdekte in zijn bijenstal in Swifterbant een Aziatische hoornaar-koningin die een nest aan het bouwen was. "Ik zag dat ze zwart was en wist meteen: dat is er één. Ik heb haar gevangen en voor een pijnloze dood in de vriezer gelegd."

De hoornaar is ook voor mensen gevaarlijk. Hij kan namelijk in je ogen spugen waardoor je even niks meer kan zien. Een steek van een Aziatische hoornaar kan ook pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp.

Andres maakte ook een foto en stuurde die op naar de website waarnemingen.nl, waar meldingen over dieren worden verzameld.

Opsporen en bestrijden
De imkers vrezen dat er geen weg terug meer is, en dat de wesp zich definitief zal vestigen in Flevoland. "We moeten er mee leren leven dat de Aziatische hoornaar zich ook gaat vestigen in Flevoland," zegt Van den Brink.

Bijenhouder Briston verwacht dat ook. Opsporen en bestrijden is volgens beide imkers het belangrijkste dat er op dit moment tegen kan worden gedaan.

"We moeten zelf als imkers zoeken naar bestrijdingsmethodes, aldus Van den Brink. Volgens hem wordt er ook op universiteiten druk gezocht naar manieren om iets te doen tegen de vraatzuchtige wesp.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel