Verdacht vlekje of plekje? De Sproetenbus checkt op huidkanker in Almere

ALMERE • Ma 19 augustus 2024 | 13:39 • Maandag 19 augustus 2024 | 13:39

Een onverklaarbaar vlekje, een knobbel op de huid of een wondje dat maar niet geneest: dat zou zomaar huidkanker kunnen zijn. In de Sproetenbus kunnen Almeerders vanaf maandag 19 augustus tot en met 9 september terecht om zo’n plekje te onderzoeken. De bus staat namelijk in Almere Stad.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Al een aantal jaren stijgt het aantal personen met huidkanker fors.

Volgens de prognose van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) krijgen in 2032 ongeveer 156.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben. In 2019 waren dit 118.000 nieuwe diagnoses en in 1989 56.000.

Vroegtijdig opsporen
De artsen van de Sproetenbus willen huidkanker vroegtijdig opsporen, om zo een 'emotionele, langdurige en kostbare' behandeling te voorkomen.

Als blijkt dat er gevolg moet of kan worden gegeven aan het onderzochte plekje, verwijzen de artsen door naar een specialist.

Symptomen
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek.

De bus staat bij het politiebureau bij de Baljuwstraat in Stad. Almeerders die zich zorgen maken over hun huid kunnen via de website van de Sproetenbus een afspraak maken. De afspraak wordt door een deel van de zorgverzekeraars vergoed. Anders zijn de kosten 27 euro.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel