Wolf slaat dit jaar tot nu toe drie keer toe in Flevoland

FLEVOLAND • Za 17 augustus 2024 | 12:37 • Zaterdag 17 augustus 2024 | 12:37

In de eerste helft van dit jaar zijn er in Flevoland drie bewezen aanvallen van wolven op landbouwdieren en hoefdieren geweest. Alle keren gebeurde dat in de gemeente Dronten. Sinds april zijn er in onze provincie geen meldingen meer gedaan, in tegenstelling tot andere provincies zoals Gelderland en Friesland.

Dat blijkt uit een analyse van persbureau ANP en LocalFocus van cijfers van BIJ12. Deze organisatie voert in opdracht van de provincies de afhandeling van faunaschade af, waaronder die door wolven.

Het aantal meldingen van aanvallen op dieren door wolven bedroeg voor heel Nederland in de eerste zes maanden 360. Dat is al bijna net zoveel als de 399 over heel 2023. De meeste aanvallen waren in Gelderland: 166. In Friesland sloeg de wolf 83 keer toe. Het Friese Ooststellingwerf telt met 47 de meeste meldingen per gemeente.

Elf dode schapen
BIJ12 noteert voor Flevoland drie meldingen. Vorig jaar waren er geen aanvallen van wolven, maar in 2022 gebeurde dat twee keer. In 2018 kwam uit Zeewolde de eerste melding van een aanval voor een wolf in onze provincie.

Omroep Flevoland meldde in maart al dat er bij BIJ12 drie meldingen waren binnengekomen van ten minste elf dode schapen door de wolf. Twee meldingen kwamen uit Swifterbant, de derde uit Dronten. Sinds maart is het rustig in Flevoland.


Noordoostpolder
De Noordoostpolder is dit jaar tot nu toe gevrijwaard van aanvallen. In de door LocalFocus onderzochte periode vanaf 2015 kwam het roofdier daar tot eind 2023 wel en doodde tot twee keer toe dieren.

Ook Zeewolde telt dit jaar nog geen meldingen. In de afgelopen jaren kwam de wolf een enkele keer naar dit gebied om een prooi te doden. Over Almere, Lelystad en Urk heeft BIJ12 geen meldingen.

Lees ook: 'Flevoland niet aantrekkelijk voor wolven'

Vlak over de provinciegrens sloeg de wolf vaker toe. In Gelderland kwamen er uit Elburg 23 meldingen, uit Oldebroek zeven. In Overijssel nabij Noordoostpolder sloeg de wolf in Steenwijkerland dit jaar tot nu toe elf keer toe, bijna net zoveel als de twaalf keer in zowel heel 2023 als 2022. In Kampen gaat het om drie meldingen.

LTO wil reguleren
Voor landbouworganisatie LTO Noord zijn de jongste cijfers van ANP en LocalFocus reden om te pleiten voor het reguleren van het aantal wolven. "Per gebied moeten we kijken of er niet te veel wolven zijn en als dat wel het geval is zou afschot mogelijk moeten zijn", aldus voorzitter Dirk Bruins.

"Elke dag zie ik beelden voorbijkomen van vee dat door wolven is mishandeld. Het gaat niet alleen om schapen, ook runderen en paarden worden door wolven aangevallen." Bruins zegt dat hij zich "ontzettend boos" maakt over berichten dat veehouders en hobbyboeren meer rasters moeten plaatsen en andere maatregelen moeten nemen om hun dieren te beschermen.

"Dat er meer dieren worden aangevallen is een rechtstreeks gevolg van de toename van het aantal wolven in Nederland. Het gaat heel hard. Op een gegeven moment is de grens bereikt. Nederland is heel dichtbevolkt en we hebben geen uitgestrekte natuurgebieden", zegt Bruins.

De provincie Gelderland wil dat er op korte termijn nieuw en stevig Europees beleid voor de wolf komt. De wolf heeft nu in de EU nog een 'strikt beschermde status', maar volgens de provincie is het "onontkoombaar" om de aantallen wolven te gaan reguleren.

Stroomdraad
Wolvenexpert Dick Klees denkt niet dat reguleren van de wolvenpopulatie slachtoffers kan voorkomen. Hij ziet dat het vaak individuele wolven zijn die met name schapen aanvallen. Omheiningen met stroomdraad zijn volgens hem waarschijnlijk minstens zo effectief.

De wolf kan onder Flevolanders op steeds minder steun rekenen. Een onderzoek van ANP en Kieskompas liet vorige maand zien dat 43 procent van de Flevolanders vindt dat de wolf niet thuishoort in ons land. Met een even groot percentage tegenstanders in Drenthe is de weerstand in deze twee provincies het grootst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel