Paarden in veiligheid gebracht bij rokende hooibalen door broei

SCHOKLAND • Vr 16 augustus 2024 | 11:57 • Vrijdag 16 augustus 2024 | 11:57

De brandweer moest vrijdagochtend uitrukken voor rokende hooibalen in een schuur op Schokland. De schuur is van zorgboerderij Hof van Schokland aan de Oud Emmeloorderweg. De politie heeft twee paarden en een pony naar een veilige afstand kunnen verplaatsen. De dieren stonden eerst in een buitenbak naast de schuur.

De rook kwam door broei in de hooibalen. Broei ontstaat door warmte en vocht, waardoor de temperatuur in hooibalen oploopt en de balen uiteindelijk gaan roken of zelfs in brand vliegen.

De rook werd gemeld door een voorbijganger rond zeven uur 's ochtends. De hooibalen hebben volgens de brandweer geen vlam gevat.

Logistieke klus
Om de broeiende hooibalen te blussen, werden ze naar buiten getild. Dat was voor de brandweer nog een flinke logistieke klus. Brandweermannen moesten geregeld van pak wisselen en voorzien worden van frisse lucht.
De schuur waar de hooibalen in lagen heeft schade opgelopen. De brandweer heeft namelijk een stuk aan de zijkant gesloopt, om te kijken of de broei niet was overgeslagen naar de schuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel