'Onacceptabel dat Almeerse Waterwijk zonder openbaar vervoer zit'

ALMERE • Di 13 augustus 2024 | 15:12 • Dinsdag 13 augustus 2024 | 15:12

De tijdelijke opheffing van buslijn M2 door de Waterwijk, als gevolg van rioolwerkzaamheden, heeft geleid tot grote bezorgdheid bij Werkgroep ViP Almere. Deze groep, die opkomt voor mensen met een handicap of beperking, noemt het onaanvaardbaar dat een hele wijk wekenlang zonder openbaar vervoer moet zitten.

De route van buslijn M2, die normaal gesproken via Staatsliedenwijk, Markerkant, Waterwijk West en Waterwijk Oost rijdt, vervalt tijdelijk vanwege rioleringswerkzaamheden. De werkzaamheden duren tot en met 23 augustus, en in die periode zijn bewoners van de Waterwijk aangewezen op alternatieve manieren om zich te verplaatsen.

Hoewel er een pendeldienst is ingesteld van Station Almere Buiten naar het FBK Sportpark, zijn er voor de Waterwijk geen vergelijkbare oplossingen getroffen. "We zijn blij dat er voor Molenbuurt en Bouwmeesterbuurt een pendeldienst is, maar het is onaanvaardbaar dat de Waterwijk volledig zonder openbaar vervoer zit," aldus de werkgroep.

Zorgen om mensen met een beperking en ouderen
In reactie op deze situatie heeft Werkgroep ViP Almere een brief naar de gemeente gestuurd. Ze vragen zich af of de bewoners van de Waterwijk wel voldoende geïnformeerd zijn over de tijdelijke opheffing van hun buslijn. "Zijn de bewoners schriftelijk op de hoogte gesteld dat zij tijdelijk geen openbaar vervoer hebben?" vraagt de werkgroep zich af.

Daarnaast maakt de werkgroep zich grote zorgen over de gevolgen voor mensen met een beperking en ouderen in de wijk. Niet iedereen heeft toegang tot een Wmo-pas (pas voor de regiotaxi) of kan rekenen op de hulp van een mantelzorger. "Hoe komt u de bewoners met een beperking tegemoet in de periode dat er geen openbaar vervoer is?" wil de werkgroep weten.

Gebrek aan alternatieven
Een ander punt van zorg is het gebrek aan alternatieven voor mensen die dringende afspraken hebben, zoals een bezoek aan het ziekenhuis of een bijzondere gebeurtenis zoals een bruiloft of uitvaart. Voor medisch vervoer, dat niet onder de Wmo-pas valt, moet namelijk toestemming worden gevraagd bij de zorgverzekeraar, wat niet altijd snel geregeld is.

De werkgroep stelt voor om een pendeldienst met een taxibusje in te zetten, die geschikt is voor rolstoelvervoer. Ze suggereren routes zoals van het Botplein via het Huis van de Waterwijk naar Station Almere Centrum, of van het Botplein via het Eemplein en buurtcentrum de Draaikolk naar hetzelfde station.

Tot slot vraagt Werkgroep ViP Almere of er overleg is geweest met ROCOV Flevoland, het Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer, over de impact van deze werkzaamheden en de mogelijke oplossingen.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel