Het is goed wonen in de silo waar vroeger het graan in overvloed stroomde

ALMERE • Di 13 augustus 2024 | 6:20 • Dinsdag 13 augustus 2024 | 6:20

"De functie is er vanaf, maar de geschiedenis blijft leven". Dat zegt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland over de voormalige graansilo aan de Hoge Vaart in Almere. Hij is er blij mee dat contouren van het gebouw na een metamorfose in stand zijn gebleven. 

Graansilo Hagevoort werd gebouwd in de jaren zeventig en was bedoeld om het graan uit Zuidelijk Flevoland in op te slaan. Vanuit de silo werd er gelost op schepen, die het graan vervolgens naar een andere plek vervoerden.

Maar in de loop der jaren groeiden de stad en de wens naar woningen en nam de graanproductie af. De silo onderging daarom een gedaanteverwisseling en werd omgebouwd tot een appartementencomplex.

Oudste bedrijfsgebouw
Om de herinnering aan een van de oudste bedrijfsgebouwen van Almere levend te houden, werden oude elementen van de silo, zoals een laadbrug in stand gehouden.

Ook de populieren die van oudsher om de silo stonden zijn behouden. De bomen zorgden er vroeger voor dat de wind werd tegengehouden en het graan niet te veel kon verwaaien. 

Je fietst er langs, klimt erop, legt er je boot aan of gaat er pootje baden. Ongemerkt passeren we regelmatig de bouwstenen van onze bijzondere waterhuishouding. Deze zomer staat Omroep Flevoland stil bij dit zogenoemde watererfgoed, dat vertelt over hoe de provincie tot stand kwam en in stand blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel